Σε ένα έξτρα κόστος 135 εκατ. ευρώ στον ήδη πανάκριβο λογαριασμό που πλήρωσε -και πληρώνει- η χώρα για την εισαγωγή φυσικού αερίου κατέληξε τελικώς το κόστος της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία, μετά τη σχετική υποχρέωση που ανέλαβε η Ελλάδα κατόπιν απόφασης της ΕΕ. Μία υποχρέωση που αποδείχθηκε αχρείαστη για την χειμερινή σεζόν, 2022-23, η οποία λήγει στα τέλη του μήνα.
Η εκτίμηση για το κόστος της διατήρησης αποθεμάτων αερίου ασφαλείας στην Ιταλία προκύπτει από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη μετονομασία της ΡΑΕ, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή..
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για την κάλυψη του επιπλέον κόστους, ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει στη σύναψη δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ και θα διαθέσει επιπλέον 65 εκατ. ευρώ από άλλους λογαριασμούς, καθώς τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στον Λογαριασμό Ασφάλειας Εφοδιασμού δεν επαρκούν.
Ομως, από τις εισπράξεις του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιαμού τα κεφάλαια αυτά θα επιστραφούν στον ΔΕΣΦΑ εντόκως ως το 2027, πράγμα που δείχνει ότι το εν λόγω τέλος θα αυξηθεί πάνω από τα 2,5 ευρώ/MWh που είναι σήμερα.
Τα 135 εκατ. ευρώ προκύπτουν από το κόστος αποθήκευσης του φυσικού αερίου στην Ιταλία, τη μεταφορά του στην Ελλάδα, την κάλυψη της κεφαλαιουχικής δαπάνης και τη διαφορά τιμής μεταξύ της αγοράς του καυσίμου και της πώλησης του. Μια διαφορά που διευρύνθηκε πολύ τους τελευταίους μήνες, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του αερίου TTF, που ξεκίνησε από το φθινόπωρο και επιταχύνθηκε από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.
Η υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας στην Ιταλία λήγει στις 31 Μαρτίου. Ενδέχεται όμως να συνεχιστεί, καθώς η Κομισιόν πρότεινε χθες την παράταση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που είχαν αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2022 κατά ένα δωδεκάμηνο, από 1ης Απριλίου 2023 ως 31 Μαρτίου 2024.
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να διατηρεί αποθέματα αερίου στο εξωτερικό επειδή δεν δεν διαθέτει υπόγειες αποθήκες αερίου. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ οι χώρες που εμπίπτουν σε αυτή τη κατηγορία υποχρεούνται να διατηρούν το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους ως απόθεμα ασφαλείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν ανάλογες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η πλωτή αποθήκη που προστέθηκε στις υποδομές της Ρεβυθούσας σε συνδυασμό με τη αύξηση των φορτίων υγροποιημένου αερίου αλλά και το γεγονός ότι ροή ρωσικού αερίου δεν διακόπηκε προς της χώρα μας εξασφάλισαν επάρκεια εφοδιασμού κατά την χειμερινή περίοδο που λήγει. Μάλιστα από τη Ρεβυθούσα πραγματοποιήθηκε ρεκόρ εξαγωγών αερίου, με κατεύθυνση τα Βαλκάνια και κυρίως τη Βουλγαρία.
Τα αποθέματα που τήρησε η Ελλάδα σε αποθήκη της Ιταλίας, αντιστοιχούν συνολικά σε 1,14 TWh φυσικού αερίου.