Το κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια πρέπει να συνυπολογίζεται στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και να είναι επιλέξιμη για ευκολότερη χρηματοδότηση ήταν ένα από τα πιο διχαστικά θέματα στους ενεργειακούς κύκλους τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η συζήτηση πρόκειται να κορυφωθεί σήμερα και μάλλον θα πρόκειται για τις τελικές συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια για ταχεία κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία.
Έντεκα χώρες, συνολικά, με επικεφαλής την Αυστρία και συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν την ώθησή τους να κρατήσουν την πυρηνική ενέργεια μακριά από τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λένε ότι η ανάμειξη των πυρηνικών στον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποσπούσε την προσοχή από τις προσπάθειες για μαζική επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. «Η ομάδα ζητά φιλόδοξους στόχους στο (νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), προκειμένου να έχει μια σαφή εντολή για τους επενδυτές και τους πελάτες», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler.
Η Γαλλία από την άλλη, ασκεί εντονότερα πιέσεις για την πυρηνική ενέργεια, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από γηρασμένους αντιδραστήρες και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κερδίσει ορισμένες εξαιρέσεις βάσει των στόχων για το ανανεώσιμο υδρογόνο στη βιομηχανία. H Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher συγκάλεσε μια συνάντηση 13 υποστηρικτών των πυρηνικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας. Σε κοινή δήλωση, ανέφεραν ότι «συμφώνησαν ότι ένα ευνοϊκό βιομηχανικό και οικονομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για τα πυρηνικά έργα». «Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι να αντιταχθούμε στις πυρηνικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό που διακυβεύεται είναι να λάβουμε υπόψη όλα όσα μας επιτρέπουν να γίνουμε ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα και να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2030», δήλωσε η Pannier-Runacher.
Περίπου εννέα από αυτές τις χώρες πιέζουν επίσης να προσμετρηθεί το «υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα» - το υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια - στους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λένε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν υδρογόνο με βάση την πυρηνική ενέργεια καθώς και υδρογόνο με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τα δύο δεν περιέχουν CO2 και επομένως μπορούν να βοηθήσουν τα έθνη να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα γρηγορότερα.