Μια νέα έκθεση που ανατέθηκε από το γραφείο Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Greenpeace δείχνει ότι το ορυκτό αέριο είναι η χειρότερη επιλογή όσον αφορά τις ανακαινίσεις κατοικιών σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. \
Οι κυβερνήσεις της περιοχής, οι οποίες επί του παρόντος σχεδιάζουν να επενδύσουν συνολικά 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές ορυκτών αερίων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να δημιουργήσουν 730.000 σπίτια μηδενικής ενέργειας και να πραγματοποιήσουν τεράστια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Σε μια περιοχή που υποφέρει πολύ περισσότερο από άλλα μέρη της ΕΕ από την ενεργειακή φτώχεια, η μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο όχι μόνο θα μείωνε τις εκπομπές αλλά και θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά που δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς ενέργειας τους.
Η Greenpeace καλεί την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν την ανάπτυξη της θέρμανσης από ανανεώσιμες πηγές, να ενισχύσουν τις βαθιές ανακαινίσεις και να καταργήσουν σταδιακά το ορυκτό αέριο έως το 2035 το αργότερο.
Η μελέτη εκτελεί ανάλυση κοινωνικού κόστους-οφέλους στην Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με σχέδια που εγκρίθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, αυτές οι χώρες σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ για υποδομές και προμήθεια ορυκτών καυσίμων, όπως περιγράφεται σε διάφορα Εθνικά Επενδυτικά Προγράμματα, Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Επιχειρησιακά Προγράμματα Μεγάλων Υποδομών, Επιχειρησιακή Βιώσιμη Ανάπτυξη Προγράμματα και Ταμεία Εκσυγχρονισμού.
Η μελέτη εξετάζει πώς τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να επενδυθούν για την επίτευξη βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση, αντί για την επέκταση της υποδομής ορυκτών αερίων. Εκθέτει πέντε σενάρια. Το βασικό σενάριο εξετάζει τις επενδύσεις σε πιο αποδοτικούς λέβητες ορυκτών καυσίμων. Τα μετέπειτα σενάρια συγκρίνουν τις εναλλακτικές επενδύσεις με το βασικό επίπεδο όσον αφορά το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και οφέλη. Τα σενάρια εξετάζουν την ενεργειακή μετασκευή του κτιρίου, την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, έναν συνδυασμό αυτών, και ένα τελικό σενάριο που εξετάζει επίσης την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για την απόκτηση κτιρίων μηδενικής ενέργειας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεταξύ όλων των σεναρίων που διερευνήθηκαν, οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο αποφέρουν το χαμηλότερο όφελος και τις μεγαλύτερες απώλειες στις εθνικές οικονομίες. Αντίθετα, τα κτίρια μηδενικής ενέργειας είναι η πιο οικονομική επιλογή παντού, φέρνοντας τις πιο κερδοφόρες κοινωνικά και οικονομικά λύσεις.