Την πρώτη πιλοτική δημοπρασία πράσινου υδρογόνου σκοπεύει να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το τέλος του 2023. Για το σκοπό αυτό μάλιστα προωθεί τη δημιουργία Τράπεζας Υδρογόνου, η οποία θα διεξάγει τις δημοπρασίες.
Στόχος του μέτρου, σε πρώτη φάση, είναι να προσδιοριστεί το ύψος της επιδότησης που απαιτείται για να καλυφθεί η διαφορά κόστους μεταξύ του ακριβότερου πράσινου υδρογόνου και της παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα. Το πράσινο υδρογόνο δημιουργείται από την ηλεκτρόλυση του νερού με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, ενώ για το “μπλέ” και το “γκρί” υδρογόνο χρησιμοποιούνται τεχνολογίες, που εμπεριέχουν ορυκτά καύσιμα.
Για τη χρηματοδότηση του όλου σχεδίου, η Κομισιόν έχει προβλέψει κατ’ αρχήν ένα κονδύλι 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει από το Ταμείο Καινοτομίας. Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο στην οικονομική ενίσχυση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μέσω των δημοπρασιών που θα διεξαχθούν.
Στην Ελλάδα ήδη προετοιμάζονται επενδύσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Μάλιστα η Linde Hellas έχει ξεκινήσει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα Αττικής, η HELLENiQ ENERGY προωθεί ανάλογη επένδυση, ενώ η ΔΕΗ με τη Motor Oil έχουν συστήσει την κοινή εταιρία Hellenic Hydrogen για την παραγωγή και την αποθήκευση πράσινου υδρογόνου.
Η ΕΕ στοχεύει η χρήση του πράσινου υδρογόνου να ανέλθει σε 20 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, εκ των οποίων το 1/2 θα πρέπει να παράγεται στις χώρες-μέλη. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να καταστεί οικονομικά ανταγωνιστική και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου. Σε αυτό αποσκοπούν οι δημοπρασίες, οι οποίες θα καθορίσουν το ύψος της επιδότησης που θα λαμβάνει ο παραγωγός ανά κιλό παραγόμενου πράσινου υδρογόνου.
Με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες η πριμοδότηση του πράσινου υδρογόνου θα διαρκέσει μάξιμουμ για ένα χρονικό διάστημα 10 ετών. Ωστόσο, η εμπειρία από τις ΑΠΕ δείχνει ότι αν τελικώς χρειαστεί, οι επιδοτήσεις, μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών ή άλλων σχημάτων, μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.
Ως το τέλος του καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πρώτη πιλοτική δημοπρασία. Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής προκύπτει ότι η Κομισιόν επιθυμεί να μην οριστεί σταθερή ανώτατη τιμή στη δημοπρασία, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις τάσεις της ίδιας της αγοράς.
Από την πλευρά της, η Hydrogen Europe -φορέας που εκπροσωπεί ενδιαφερόμενους παραγωγούς- έχει προτείνει τη διεξαγωγή κλαδικών προσκλήσεων δημοπρασίας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, επιμένοντας ότι η Τράπεζα Υδρογόνου δεν πρέπει να περιοριστεί σε συγκεκριμένους τομείς.
Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο από τη βιομηχανία, την ηλεκτροπαραγωγή, τα βαρέα οχήματα κλπ, αλλά και ως “αποθήκη” ενέργειας και γι΄αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο στον όλο σχεδιασμό της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και την ανθρακική ουδετερότητα.