Mε ένα απότομο άλμα 15% η τιμή TTF του φυσικού αερίου επανήλθε χθες στο επίπεδο των 35 ευρώ/MWh, δείχνοντας ότι έχει υψηλές αντιστάσεις στα 30 ευρώ, που είχε υποχωρήσει μόλις προχθές και ότι πιθανώς να εισέρχεται και πάλι σε τροχιά ανόδου, μία εξέλιξη, την οποία οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν για φέτος το καλοκαίρι και γενικότερα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αν και ακόμα είναι πρώιμο να μιλήσουμε για την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η τρέχουσα ανάκαμψη των τιμών του φυσικού θα εξελιχθεί σε ένα ράλι που θα θυμίζει στιγμές της περυσινής ενεργειακής κρίσης ή σε μία εποχική άνοδο με πιο μετριοπαθή χαρακτηριστικά.
Μία άνοδος των τιμών του αερίου TTF μέσα στο καλοκαίρι θα έχει άμεση αντανάκλαση στις εγχώριες τιμές ηλεκτρισμού, όπως αυτές θα διαμορφωθούν τον Ιούλιο στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Και εκ των πραγμάτων θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στην Αγορά, που είχαν ληφθεί πέρυσι, πάνω στην έξαρση της ενεργειακής κρίσης, μετά την παράταση που έδωσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατόπιν επανέρχοναι οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων, όπως προκύπτει από την σχετική εισήγηση της ΡΑΕ, που ανακοινώθηκε μόλις προχθές.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στις αρχές Ιουνίου, προεξοφλώντας τη λήξη της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε το τέλος των έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
Βέβαια όλα αυτά προφανώς θα πρέπει να επανεξεταστούν με βάση την πορεία των τιμών του αερίου. Οι καιρικές συνθήκες, γεωπολιτικοί παράγοντες, η αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων, η ζήτηση στην Ασία, ενδεχόμενη πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη κλπ, όλα θα παίξουν το ρόλο τους για τη διαμόρφωση των τιμών του καυσίμου και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να γίνονται προετοιμασίες για την επάρκεια αερίου τον ερχόμενο χειμώνα.
Η τιμή του TTF για τα συμβόλαια παράδοσης του επόμενου μήνα- που αποτελεί τον δείκτη αναφοράς για τις τιμές αερίου στην Ευρώπη, αφού στις αρχές Ιουνίου υποχώρησε ως τα 23 ευρώ/MWh, που είναι το χαμηλό διετίας, έκτοτε ακολουθεί ανοδική πορεία. Χθες το συμβόλαιο TTF Ιουλίου έκλεισε κοντά στα 35,740 ευρώ/MWh με άνοδο 15,1%, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του φθινόπωρου ξεκινούν από 37,9 ευρώ/MWh για τον Σεπτέμβριο και αυξάνονται στα 41,5 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο, στα 49,8 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο προσεγγίζουν τα 52,9 ευρώ/MWh. Μαλιστα χθες οι τιμές στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub ξεκίνησαν πτωτικά, υποχωρώντας ως τα 28,135 ευρώ/MWh πρίν εκτιναχθούν προς τα 35 ευρώ/MWh
H πρώτη εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι κυριαρχεί η αστάθεια στην αγορά, όμως οι περισσότεροι συγκλίνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ανοδικό, χωρίς να περιμένουν ένα ράλι, αντίστοιχο με εκείνο του 2022, που είχε φέρει τον Αύγουστο το φυσικό αέριο πάνω από τα 300 ευρώ/ MWh. Kανείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει τις απότομες διακυμάνσεις των τιμών, ούτε τις πιθανές εξάρσεις, που μπορεί να αναζωπυρώνονται από διάφορες ειδήσεις και εξελίξεις όσο πλησιάσουμε προς τη χειμερινή περίοδο.
Ένας κρύος χειμώνας μπορεί να διαταράξει την αγορά φυσικού αερίου και να εκτινάξει τις τιμές. Η μέχρι πρόσφατα υποτονική ζήτηση από τη Ασία έχει αρχίσει να αυξάνεται και η Ευρώπη ίσως να αναγκαστεί να πληρώσει υψηλές τιμές αερίου για να γεμίσει τις αποθήκες της.
Αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του οίκου Montel ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατά 64% οι ναύλοι μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) στη λεκάνη του Ατλαντικού για τις παραδόσεις φορτίων τον Ιούλιο. Μάλιστα ορισμένοι θεωρούν ότι οι ναύλοι μπορεί να διπλασιαστούν τον Αύγουστο, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας πλοίων. Το άλμα στις τιμές των ναύλων αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση από την Ασία, η οποία αγοράζει την περίοδο αυτή φορτία LNG με premium σε σχέση με τις τιμές που προσφέρει η Ευρώπη. Πάντως η ΕΕ έχει ήδη επιτύχει πληρότητα στις αποθήκες αερίου 72,3% (έναντι 52% πέρυσι τον Ιούνιο) και 65,9% στα τερματικά LNG, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κyos.
Στόχος της ΕΕ είναι οι αποθήκες να έχουν γεμίσει στο 90% της δυναμικότητάς τους την 1η Νοεμβρίου 2023