Υπέρ της κατάργησης των στρεβλωτικών μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού, που ελήφθησαν την τελευταία περίοδο λόγω της ενεργειακής κρίσης, τάχθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison κ. Andrea Testi, στην ομιλία του χθες στο συνέδριο Athens Energy Summit.
¨Οπως είπε, ανάμεσα στα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, δύο στρεβλωτικά και άδικα μέτρα υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα:
- Το ανώτατο όριο στα έσοδα χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας
για τις μονάδες όλων των τύπων. Για τις οριακές μονάδες (με καύση φυσικού αερίου), το πλαφόν αυτό είναι ίσο με το άθροισμα του λειτουργικού κόστους (καύσιμο + CO2 + O&M), χωρίς καμία πρόβλεψη για αποσβέσεις και κέρδη, ενώ για παράδειγμα για τις υδροηλεκτρικές μονάδες, επιτρέπει περίπου 80 - 100 €/MWh μικτού περιθωρίου κέρδους. Το μέτρο αυτό είναι στρεβλωτικό, καθώς παραβιάζει ένα από τα βασικά αξιώματα των απελευθερωμένων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή την τεχνολογική ουδετερότητα, και αναγκάζει de facto τις μονάδες φυσικού αερίου να λειτουργούν με ζημία (χωρίς να καλύπτουν τις αποσβέσεις), γεγονός που ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση των ιδίων κεφαλαίων των φορέων εκμετάλλευσης των μονάδων. Είναι επίσης αντίθετο με τις συστάσεις της Ε.Ε., πως σε περίπτωση που υιοθετηθούν παρόμοια προσωρινά έκτακτα μέτρα, αυτά θα πρέπει να περιορίζονται στις υπο-οριακές τεχνολογίες.
- Ο φόρος στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Ο φόρος αυτός, που αρχικά ήταν 10 €/MWh και αργότερα άλλαξε στο 5% της τιμής του φυσικού αερίου είναι επιθετικός και μάλλον άδικος, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά την παραγωγή με φυσικό αέριο στην Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική και να την υποκαθιστά με εισαγωγές.
Το γεγονός αυτό έχει σαφώς αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών ηλεκτρoπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ενεργειακό ισοζύγιο: η υποκατάσταση της εγχώριας παραγωγής με εισαγόμενη ενέργεια σημαίνει ότι οι λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες καθώς και αυτές με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε άλλες χώρες θα παράγουν περισσότερο, για να καλύψουν τις εισαγωγές της Ελλάδας.
Αυτό, σε μια εποχή όπου όλες οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, ισοδυναμεί με καθαρή μεταφορά επιβάρυνσης στις άλλες χώρες και έχει συνολικά αρνητική επίδραση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατανάλωση φυσικού αερίου και στις εκπομπές CO2.
Ο κ. Testi επισήμανε την ανάγκη μιας προοδευτικής αλλά ταχείας επανακανονικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την ακύρωση των πιο στρεβλωτικών μέτρων. Eίπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει την παράταση των έκτακτων μέτρων σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών στα έσοδα των παραγωγών, πέραν του τέλους του φετινού Ιουνίου. Στην Ελλάδα πάντως η ισχύς των μέτρων έχει παραταθεί ως τις 30/9/23