“Φρένο” στα σχέδια της Κύπρου για την κατασκευή πλωτής μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου φαίνεται ότι βάζει η Ουάσιγκτον, η οποία στηρίζει την αμερικανική Chevron στη διαμάχη της με την κυπριακή κυβέρνηση για την “οδό” εξαγωγής του φυσικού αερίου από τα οff shore κοιτάσματα του νησιού.
Σύμφωνα με το Reuters, η κοινοπραξία των διεθνών εταιρειών υπό την ηγεσία της Chevron που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, τάσσονται υπέρ της σύνδεσής του με την Αίγυπτο μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού. Εκεί το αέριο θα μπορεί να πουληθεί είτε στην τοπική αγορά, είτε να υγροποιηθεί σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις και να διατεθεί σε τρίτες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη. Δύο πηγές της βιομηχανίας και μια αμερικανική πηγή επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την πρόταση της κοινοπραξίας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας απέρριψε το εν λόγω σχέδιο, επιμένοντας στην προηγούμενη πρόταση για την κατασκευή πλωτής μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στο κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) νοτιοανατολικά της Κύπρου.
"Η τροποποίηση απορρίφθηκε. Η προσδοκία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η κοινοπραξία να τιμήσει όσα συμφωνήθηκαν αμοιβαία από τα μέρη το 2019", δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου στο Reuters.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα σχέδια της Chevron, θεωρώντας ότι ο τρόπος εξαγωγής του αερίου που προτείνει η κοινοπραξία θα επιτρέψει στο φυσικό αέριο της Κύπρου να φτάσει γρηγορότερα στην αγορά με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς δεν περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλων υποδομών σε μία εποχή που οι οικονομίες μεταβαίνουν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
«Η σύνδεση (της Αφροδίτης) με την Αίγυπτο θα βοηθήσει στην κορύφωση της εγχώριας κατανάλωσης το καλοκαίρι, θα προσθέσει σταθερότητα και θα μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή, επιτρέποντας παράλληλα τις εξαγωγές προς την Ευρώπη», ανέφερε αμερικανική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «κάνει τη διάκριση μεταξύ δαπανηρών και περιττών έργων υποδομής» και των λιγότερο εντατικών διασυνδέσεων, που είναι απαραίτητες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικονομίες μεταβαίνουν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν εκφράσει στο παρελθόν και της αντίθεσή τους σε έργα μεταφοράς αερίου όπως ο αγωγός EastMed, επικαλούμενοι περίπου τους ίδιους λόγους, δηλαδή υψηλό κόστος, υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα σε μια εποχή που βαδίζει στην πράσινη οικονομία.
Η Αφροδίτη, κοίτασμα που ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, έχει περίπου 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, ποσότητα όμως που αμφισβητείται κατά πόσον είναι οικονομικά επαρκής για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης.
Στην κοινοπραξία, που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος εκτός της Chevron, που είναι ο leader, μετέχουν η εταιρία του Ισραήλ NewMed και η Shell.
Η ανάπτυξή της “Αφροδίτης” εκτιμάται ότι θα δώσει ζωτική ώθηση στη λεκάνη φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Η Λευκωσία φέρεται να έχει αντιταχθεί στο σχέδιο της Chevron να ανοίξει τρία παραγωγικά πηγάδια αντί για πέντε και να αποφύγει την κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής πάνω από το πεδίο.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος της Chevron δήλωσε ότι η κοινοπραξία εργάζεται για την πρόοδο του έργου Aφροδίτη
«Έχουμε υποβάλει ένα τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης στην κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο ελπίζουμε να οδηγήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη και στην παράδοση φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή και παγκόσμια αγορά μέσω των υφιστάμενων μονάδων LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Aφροδίτη να αναπτυχθεί γρήγορα προς όφελος της Κύπρου, της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, των ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών αγορών», κατέληξε το στέλεχος της Chevron.