Ενα ακόμα μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος (PPA) υπέγραψε η Βιοχάλκο, το δεύτερο κατά σειρά μετά το ΡΡΑ με τη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται δύο ακόμα αντίστοιχες συμφωνίες, καθώς ο όμιλος στρέφεται σταδιακά στην πράσινη ενέργεια.
Το νέο συμβόλαιο, στο πλαίσιο του οποίου, η εταιρία από τις αρχές Σεπτεμβρίου προμηθεύεται ρεύμα, έχει συναφθεί με εταιρία που διαχειρίζεται αιολικό πάρκο, ισχύος 35 MW στην περιοχή της Φλώρινας. Η σύμβαση έχει διάρκεια 10 ετών. To εν λόγω αιολικό άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο.
Η Βιοχάλκο ήταν και η πρώτη εταιρία που υπέγραψε ΡΡΑ στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη συμφωνία με τη ΔΕΗ-Παραγωγό, δεκαετούς διάρκειας. Ωστσό, καθώς οι νέες μονάδες ΑΠΕ της ΔΕΗ δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο πρώτα χρόνια ο πελάτης θα τροφοδοτείται με συμβατικό μείγμα καυσίμου και ότι από το 2025 η παρεχόμενη ενέργεια θα προέρχεται 100% από φωτοβολταϊκά και θα συνοδεύεται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά προέλευσης.
Η νέα συμφωνία της Βιοχάλκο με το αιολικό της Φλώρινας αφορά σε 100% πράσινο PPA, ενώ ανάλογες είναι και οι συμφωνίες που διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή ο όμιλος με δύο άλλα αιολικά, παρεμφερούς ισχύος.
Οπως και στη συμφωνία με τη ΔΕΗ έτσι και στην τελευταία σύμβαση με το αιολικό της Φλώρινας, το ρόλο του προμηθευτή έχει αναλάβει η εταιρία ΗΡΩΝ, της οποίας το μερίδιο αγοράς στην Υψηλή Τάση που τροφοδοτεί κυρίως ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει αυξηθεί στο 12%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα η ΔΕΗ έκλεισε και δεύτερο ΡΡΑ με τη τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, στο μοντέλο της πρώτης αντίστοιχης συμφωνίας με τη Βιοχάλκο, δηλαδή τα δύο πρώτα χρόνια με ηλεκτρική ενέργεια συμβατικής παραγωγής και τα επόμενα 8 με ενέργεια από φωτοβολταϊκά.
H αγορά των PPAs είναι μία νέα αγορά που αναπτύσσεται σταδιακά στη χώρα. Τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας πράσινης ενέργειας αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ , δεδομένου ότι αφενός δημιουργούν ένα πιο προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον όσον αφορά στο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και αφετέρου γιατί διευκολύνουν τη τραπεζική χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ.
Πάντως το Green Pool, ένας μηχανισμός στήριξης των πράσινων PPAs που προτείνει η Ελλάδα και έχει στείλει εδώ και μήνες σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμα δεν έχει εγκριθεί.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στη Γαλλία, προκειμένου να προωθηθούν τα ΡΡΑ, η κρατική επενδυτική τράπεζα Bpifrance παρέχει εγγυήσεις, οι οποίες καλύπτουν το 80% της αναμενόμενης αμοιβής του παραγωγού, εάν ο αγοραστής αθετήσει τη συμφωνία πριν από τη λήξη της σύμβασης, λόγω χρεοκοπίας ή ανωτέρας βίας. Στόχος του μέτρου είναι να βοηθήσει τους βιομηχανικούς καταναλωτές να υπογράψουν ΡΡΑ έως και 500 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγγυήσεις αφορούν σε συμβάσεις διάρκειας 10-25 ετών για προμήθεια τουλάχιστον 10 GWh/έτος, που υπογράφονται στη Γαλλία μεταξύ παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας και βιομηχανιών. Η παραγωγή πρέπει να προέρχεται από ηλιακές και χερσαίες αιολικές μονάδες.