Το Reuters παρουσιάζει τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις του COP28, που ξεκινούν σήμερα στο Ντουμπάι και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Η πρόκληση είναι μεγάλη μετά από μια χρονιά στην οποία καταγράφηκαν ρεκόρ ζέστης και ξηρασίας, η φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα διεξάγεται με εξίσου καυτή ατζέντα για το σύνολο των κρατών που επιχειρούν να βρουν κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κύριο ζήτημα, φυσικά, αποτελεί το εάν και κατά πόσο θα καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή μετάβαση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει ένα άκρως γενναιόδωρο ποσό επενδύσεων -πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι έχει προϋπολογίσει μέχρι στιγμής ο πλανήτης.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειάζονται τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια κάθε χρόνο έως το 2030 προκειμένου να προσαρμοστούν σε επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ή οι πλημμύρες, τονίζει ο ΟΗΕ. Επιπλέον, θα χρειαστούν χρήματα με σκοπό να αντικατασταθεί από καθαρές πηγές η ρυπογόνος ενέργεια.
Ζήτημα αποτελεί και το κόστος των ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί από κλιματικές καταστροφές. Ως προς αυτό, στη διάσκεψη COP28 τα κράτη θα αναλάβουν τη σύσταση ενός ταμείου απωλειών και ζημιών, το οποίο -σύμφωνα με τις αναπτυσσόμενες χώρες- θα έπρεπε να ξεκλειδώσει τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια έως το 2030.
Αναμφιβόλως, τα τόσο υψηλά ποσά καθιστούν τεταμένες τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα.
Τα ευάλωτα κράτη ζητούν μεγαλύτερες δαπάνες για την προσαρμογή σ' έναν κόσμο που είναι βέβαιο ότι θα γίνει θερμότερος τις επόμενες δεκαετίες. Θέλουν επίσης να πληρώσουν οι πλούσιες χώρες, των οποίων οι εκπομπές CO2 έχουν προκαλέσει την κλιματική αλλαγή σε μεγάλο βαθμό ήδη από το παρελθόν.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα βάλουν χρήματα στο ταμείο, αλλά κάνουν λόγο και για ανάγκη ιδιωτικής χρηματοδότησης. Ακόμη, οι πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν πιέσεις να αποδείξουν ότι έχουν εκπληρώσει προηγούμενες δεσμεύσεις τους για παροχή 100 δισ. δολαρίων ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες υπέρ του κλίματος.