H ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να αυξάνεται λόγω του κρύου, του πρώτου για τον φετινό χειμώνα, οι τιμές όμως στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού παραμένουν διαχειρίσιμες, σε επίπεδα κάτω των 100 ευρώ.
Βέβαια, επειδή σήμερα είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας καταγράφει την “παραδοσιακή” μεγάλη άνοδο , που συνήθως ακολουθεί το Σαββαροκύριακο, με μία αύξηση της τάξης του 42% για να διαμορφωθεί στα 96,10 ευρώ/MWh από τα 67,46 ευρώ/MWh της Κυριακής.
Η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα, με ποσοστό 39,3% είναι η κύρια αιτία της συγκράτησης της τιμής, με το μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο να υποχωρεί στο 23,6%. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν το 10,1%, ο λιγνίτης το 8,3% και οι εισαγωγές το 14,6%. Ας σημειωθεί ότι ο όγκος συναλλαγών για σήμερα αυξάνεται κατά 6% στις 329,24 GWh.
Γενικώς η συμμετοχή των ΑΠΕ φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε ισχυρά επίπεδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τη συντριπτική πλειονότητα των αγορών να κινείται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με μόνη εξαίρεση την Ιρλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία (112,97 ευρώ/MWh +135.4%) αλλά και την Ιταλία, που έχει σύζευξη με την ελληνική αγορά στα 109,25 ευρώ/MWh (+3,3%). Η Βουλγαρία με την οποία επίσης υπάρχει σύζευξη με την εγχώρια αγορά διαμορφώνει για σήμερα μέση τιμή στα 93,60 (+38,7%).
Στον αντίποδα, οι δύο φθηνότερες είναι η Φινλανδία και η Σουηδία, και οι δύο στα 15,97 ευρώ/MWh και μάλιστα μετά από μία αύξηση κατά 291,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέγιστη οριακή τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 135 ευρώ/MWh και η ελάχιστη στα 52,84 ευρώ/MWh.
Παράγοντες της αγοράς δεν απέκλειαν και στο ΕΝΕΧ να καταγραφούν αρνητικές οριακές τιμές, αναφέροντας μάλιστα ότι κατά καιρούς υπάρχουν προσφορές σε αρνητική τιμή από ΑΠΕ, που διεκδικούν κατά αυτόν τον τρόπο προτεραιότητα εισόδου στην αγορά. Εκτιμούν δε ότι με την ταχύτητα που αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα αρκετά σύντομα μπορεί να δούμε και την Ελάχιστη Οριακή Τιμή να αποκτά αρνητικό πρόσημο, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Μέχρι σήμερα στο ελληνική αγορά το χαμηλότερο επίπεδο, όσον αφορά στην ελάχιστη οριακή τιμή, που έχει καταγραφεί, παραμένει ελάχιστα πάνω από το μηδέν, λίγα δέκατα ψηλότερα πχ 0,1 ή 0, 2 ευρώ/MWh, πράγμα που εν μέρει αποδίδεται το γεγονός ότι κάτω του μηδέν, καμία μονάδα δεν αποζημιώνεται.
Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο που διαμορφώνει τη μέγιστη οριακή τιμή έκλεισε την Παρασκευή στα 33,800 ευρώ/MWh (τιμή ΤΤF στο συμβόλαιο Ιανουαρίου). Η Ευρώπη δείχνει να αντέχει τον φετινό χειμώνα, με τη ζήτηση για αέριο να παραμένει χαμηλή. Σε συνδυασμό με τα επαρκή αποθέματα για την εποχή- οι υπόγειες αποθήκες αερίου της Ευρώπης ήταν γεμάτες στο 89% στις 15/12-οι τιμές TTF έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Πτώση από τα υψηλά των προηγούμενων μηνών παρουσιάζει και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στα 70,1 ευρώ/τόνο. Mπορεί σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο να κατέγραψε μία οριακή άνοδο της τάξης του 0,7% αλλά σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 3%. Το χαμηλότερο της εβδομάδας σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, στα 65,99 ευρώ/ τόνο, ένα επίπεδο που απέχει σημαντικά από τη ζώνη των 90 ευρώ, όπου είχε κινηθεί το CO2 πριν λίγου μήνες. Ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν ένα χριστουγεννιάτικο ράλι λίγο πριν εκπνεύσει το 2023, κυρίως για τεχνικούς λόγους.
Ας σημειωθεί ότι η τιμή του CO2 διαδραματίζει επίσης ρόλο στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, καθώς όλες οι συμβατικές μονάδες λιγνίτη, άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο υποχρεούνται να αγοράζουν δικαιώματα, το κόστος των οποίων συνυπολογίζεται στις τιμές των προσφορών που δίνουν στο Χρηματισήριο.