Ενα ακόμα βήμα για την προώθηση των μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού από μη ορυκτά καύσιμα, τα λεγόμενα πράσινα PPAs, έκανε η ΕΕ, καθώς η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ που αφορά στα PPAs.
Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθούν τα PPAs, καταργώντας τυχόν αδικαιολόγητα εμπόδια ή δυσανάλογες επιβαρύνσεις. Επίσης καλούν τις κυβερνήσεις να καταστήσουν τα PPAs πιο προσιτά σε μικρότερες, φερέγγυες εταιρίες, με τη χρήση εργαλείων που μειώνουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, δεδομένου ότι τα PPAs είναι μακροπρόθεσμα συμβόλαια, που διαρκούν συχνά από 10 ως 15 χρόνια.
Ας σημειωθεί ότι, η εγχώρια αγορά και ειδικότερα οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που αρχικώς ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των συμβάσεων αυτών, θεωρώντας ότι μπορεί να δώσουν ένα προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, τελευταία εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς η αστάθεια τιμών στις ενεργειακές αγορές έχει καταστήσει πολύ δύσκολη την πρόβλεψη και από την άλλη πλευρά ακόμα δεν έχουν επιλυθεί διάφορα επιμέρους ζητήματα.
Το σχέδιο μεταρρύθμισης της ΕΕ, προκειμένου να αμβλύνει την αβεβαιότητα σε σχέση με την αθέτηση πληρωμών, προβλέπει εργαλεία, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συστήματα κρατικών εγγυήσεων, ιδιωτικές εγγυήσεις ή μηχανισμούς συγκέντρωσης της ζήτησης από φορείς συλλογικής εκπροσώπησης.
Ωστόσο, ένα σύστημα εγγυήσεων που θα υποστηρίζεται από το κράτος δεν θα πρέπει να μειώνει τη ρευστότητα των συναλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε να προωθεί την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να μπορούν να περιορίζουν τέτοια συστήματα, ώστε μέσω των PPAs να υποστηριχθεί μόνο η νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ιδιαίτερα εάν η αγορά των ΑΠΕ δεν είναι πολύ ανεπτυγμένη.
Οι μονάδες ΑΠΕ με καθεστώς κρατικής στήριξης θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν ένα μέρος της παραγωγής τους μέσω PPAs ή άλλης συμφωνίας αγοράς, εφόσον αυτό δεν θα παρεμπόδιζε τον ανταγωνισμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογεί την πρόοδο κάθε χώρας στην ανάπτυξη των ΡΡΑs έως τις 31 Ιανουαρίου 2026. Κατόπιν θα εξετάζει ανά διετία πόσο διαφανείς και απαλλαγμένες από εμπόδια είναι οι αγορές ΡΡΑs. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στο μέλλον η Κομισιόν να εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την άρση των εμποδίων.
Παράλληλα, ο ACER, που είναι ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της ΕΕ, αναλαμβάνει την παρακολούθηση των αγορών PPAs και κάθε χρόνο θα υποβάλλει σχετική έκθεση.
Ως το τέλος του έτους, ο ACER θα αξιολογήσει επίσης αν είναι αναγκαίες οι εθελοντικές τυποποιημένες συμβάσεις PPAs, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Αν κριθεί ότι χρειάζονται οι τυποποιημένες συμβάσεις, τότε ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής θα συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξή τους. Οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε μια ποικιλία όρων, όσον αφορά τη διάρκεια, τους τύπους τιμών και τους όγκους κατανάλωσης
Για να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και κατόπιν να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις. Παρότι δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στο κείμενο των κανονισμών, ενδεχομένως μόνον σε κάποιες διατυπώσεις, είναι μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν και οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θέτουν εκ των πραγμάτων κάποια χρονικά ορόσημα.
Ο νέος κανονισμός θα καταστεί δεσμευτικός μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Τα PPAs είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της ΕΕ για να μειώσει την εξάρτηση των τιμών ηλεκτρισμού από τα ορυκτά καύσιμα, προστατεύοντας τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών. Στόχος είναι να βελτιωθεί η προβλεψιμότητα των τιμών χωρίς να μειωθεί η ρευστότητα της αγοράς ενέργειας ή το διασυνοριακό εμπόριο.