Oι απότομες και έντονες αυξομειώσεις των τιμών ηλεκτρισμού στην πλατφόρμα Picasso, στην οποία πραγματοποιούνται διασυνοριακές συναλλαγές εξισορρόπησης και στην οποία τον Ιούλιο θα ενταχθεί και η Ελλάδα, προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες. Ήδη traders από την Ιταλία εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις τεράστιες αιχμές στα υψηλά επίπεδα αλλά και τις αρνητικές τιμές που φθάνουν ακόμα και στα - 6.000 ευρώ και ζητούν να υπάρξει real time δημοσιοποίηση των δεδομένων και καλύτερος συγχρονισμός, εν όψει μάλιστα της ένταξης στο σύστημα αυτό, και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης.
Σήμερα στην πλατφόρμα PICASSO είναι ενεργές οι αγορές της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Γερμανίας, ενώ προοπτικά θα συμμετέχουν σε αυτή 24 ευρωπαϊκές αγορές.
Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται την εγχώρια Αγορά Εξισορρόπησης έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την ένταξη στην πλατφόρμα PICASSO της ελληνικής αγοράς έως τις 24 Ιουλίου του 2024. Η συνολική τιμή των αποκλίσεων στην ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης τον Ιανουάριο ήταν 12,4 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο 2023 ήταν 17,1 ευρώ/MWh , τον Νοέμβριο 12,4 ευρώ/MWh και τον Οκτώβριο 15,8 ευρώ/MWh.
Όπως αναφέρει το Montel οι Ιταλοί traders ζητούν σαφήνεια στους διασυνοριακούς διακανονισμούς τιμών ενέργειας εξισορρόπησης μέσω της πλατφόρμας PICASSO, ενώ διαβλέπουν κινδύνους στην αποτελεσματικότερη εξισορρόπηση των δικτύων, που προκαλούνται από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών. Η ακριβής πρόβλεψη των διακυμάνσεων των τιμών, έχει γίνει καίριας σημασίας, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα οι απότομες αυξομειώσεις είναι και συχνές και πολύ μεγάλες. Ωστόσο, η δυνατότητα της καλύτερης πρόβλεψης όχι απλώς δεν παρέχεται από το σύστημα, αλλά είναι ανέφικτη, προς το παρόν τουλάχιστον, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των Διαχειριστών.
«Δεν υπάρχουν όλες οι πληροφορίες ή τα δεδομένα που απαιτούνται για να κατανοήσουμε πώς διευθετούνται οι τιμές», δήλωσε Ιταλός trader.
Στην πλατφόρμα PICASSO εισέρχονται προσφορές από παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης, με τη ζήτηση και την διαθέσιμη χωρητικότητα να υποβάλλονται ταυτόχρονα στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος αντιστοιχίζει τη ζήτηση με την προσφορά.
Ωστόσο πολύ Ιταλοί traders υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των δεδομένων και η έλλειψη χρονικής ακρίβειας σε αυτές τις πληροφορίες καθιστούν αδύνατη την ακριβή πρόβλεψη των μεταβολών των τιμών.
«Μισή ώρα καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση είναι πολύ μεγάλη ώστε να μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη. Η καθυστερημένη δημοσίευση σημαίνει ότι ανταποκρίνεσαι πάντα σε γεγονότα του παρελθόντος», δήλωσε στο Montel ο διευθυντής της EnAppSys.
Η παρακολούθηση των διασυνοριακών συναλλαγών και των θεμελιωδών στοιχείων των γειτονικών αγορών βοηθά, αλλά θα υπάρχει πάντα αβεβαιότητα όσο υπάρχουν οι καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση των δεδομένων και απουσία συγχρονισμού μεταξύ των πηγών πληροφοριών.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών έχουν απασχολήσει την ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Arera, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε έρευνα, που δεν έχει όμως ακόμα ολοκληρωθεί
“Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα 500 ευρώ/MWh εκτός ισοζυγίου θα τα θεωρούσαμε περίπου σαν μια ανωμαλία της αγοράς,” ανέφερε trader της Inxieme Energia, προσθέτοντας ότι σήμερα βλέπουμε διακυμάνσεις, όπως αυτή, στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, όταν οι τιμές στην πύλη δεδομένων του ιταλικού Διαχειριστή, της Terna, έπεσαν από -3.000 ευρώ/MWh το Σάββατο σε -5.000-6.000 ευρώ/MWh την Κυριακή.
Πρόκειται για τόσο μεγάλες και σοβαρές διαφορές που ακόμα και κάποια λίγα λάθη στην πρόβλεψη μέσα στο μήνα επηρεάζουν σημαντικά τα περιθώρια, κατέληξε ο Ιταλός trader, επισημαίνοντας τον κίνδυνο το κόστος αυτό να μεταφερθεί στους τελικούς πελάτες αν δεν δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα, που μπορεί να οξυνθεί με την είσοδο των νέων αγορών.