Ενα ακόμα βήμα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου, του Great Sea Interconnector (GSI) έγινε χθες με την υπογραφή από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, της ΡΑΑΕΥ και της ΡΑΕΚ αντίστοιχα, της συμφωνίας για τον επιμερισμό 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή της κάλυψης των δαπανών που θα κάνει η εταιρία του έργου ακόμα και αν αυτό δεν υλοποιηθεί, λόγω παρέμβασης εξωτερικού παράγοντα.
Πρόκειται για την τροποποίηση του διασυνοριακού αναλογικού επιμερισμού του σχετικού κόστους, το οποίο αρχικά μοίραζε το ρίσκο 37% για την ελληνική πλευρά και 63% για την κυπριακή
Με την υπογραφή της τροποποίησης ανοίγει ο δρόμος για τον ΑΔΜΗΕ για να δώσει στη γαλλική Nexans το Full Notice to Proceed, δηλαδή την εντολή για να ξεκινήσει η κατασκευή του καλωδίου, ταυτόχρονα όμως ανοίγει ο δρόμος και τις διαπραγματεύσεις με τρίτους επενδυτές, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.
Ας σημειωθεί ότι το ύψος της παραγγελίας προς τη Nexans ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, που είναι ο promoter του GSI, ανέφεραν ότι πλέον το έργο έχε απαλλαγεί από τις νομικές και ρυθμιστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και οι εργασίες για την υλοποίησή του συνεχίζονται.
Ωστόσο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου, με τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται η αξιολόγηση των σχετικών μελετών κόστους- οφέλους. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Κύπρος βρίσκεται και σε διαπραγμάτευση με το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ΤΑQA, για το ενδεχόμενο κοινής συμμετοχής.
Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Meridiam όπως και με το κρατικό αναπτυξιακό fund των ΗΠΑ, το DFC, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής, από την προηγούμενη φάση του έργου, πριν ξεσπάσει το “θρίλλερ” του καλοκαιριού, που κόντεψε να εκτροχιάσει τη διασύνδεση. Πλέον, στη βάση που τα οικονομικά του GSI, θεωρούνται τακτοποιημένα σε μεγάλο βαθμό - παραμένει η εκκρεμότητα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα 100 εκατ. ευρώ, όπως έχει εξαγγείλει-, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται ανοικτός και στην αναζήτηση άλλων επενδυτών.
‘Ηδη ο ΑΔΜΗΕ έχει ενημερώσει τη State Grid, την κινεζική εταιρία που έχει στρατηγική συμμετοχή στο μετοχικό του κεφάλαιο του ελληνικού Διαχειριστή, ενώ ανάλογη επίσημη ενημέρωση έχει προγραμματιστεί και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως τος τέλος της εβδομάδας.
Μάλιστα κύκλοι του Διαχειριστή εκτιμούν ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, στις αρχές του 2025 ο ΑΔΜΗΕ θα μπορέσει να δώσει το ok στη Siemens για την παραγγελία που αφορά στους μετατροπείς, που θα εγκατασταθούν στην Kρήτη και την Κύπρο.
‘Οσο για το ερευνητικό πλοίο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συνεχίζει κανονικά τις βυθομετρήσεις, προκειμένου να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα για την ακριβή διαδρομή του καλωδίου.