Ένα θέμα για το οποίο χθες ο νέος ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δέχθηκε παραίνεση ακόμη και από την επιτετραμμένη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Suzanne Lawrencce, με την οποία συναντήθηκε χθες και έθεσε το θέμα.
Η Αμερικανίδα επιτετραμμένη κοινοποίησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το project των VLT’s λόγω της έμμεσης συμμετοχής αμερικανικών εταιριών, όπως η Scientific Games και Gtech, παραίνεση η οποία ακολουθεί της άτυπης ενημέρωσης για το θέμα που είχε ζητήσει και η Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι το ζήτημα εξετάζεται και βρίσκεται συνολικά υπό συζήτηση, ενώ τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επομένων εβδομάδων και στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα μέσω ESM.
Τα προϋπολογισμένα από τα τεχνικά κλιμάκια έσοδα 250 εκατ.- 300 εκατ. ευρώ έως το 2016 απαλύνουν σημαντικά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει ισοδύναμα είτε με μειώσεις δαπανών, είτε με αύξηση φόρων.
Το πρόβλημα εστιάζεται, όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το b.e. στις τροποποιήσεις που εισάγει με κανονισμό στο παραπέντε την έναρξης λειτουργίας των VLT’s η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες κατέστησαν ασύμφορη την επένδυση των 560 εκατ. του ΟΠΑΠ ασύμφορη, ενώ χάνονται 10.000 νέες θέσεις εργασίας (σε κατασκευές, δημιουργία νέων Gaming Halls κ.λπ..
Την ίδια στιγμή που το δημόσιο χάνει έσοδα ο παράνομος στοιχηματισμός φθάνει σε πρωτόγνωρα ύψη καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπολογίζετε ότι τα μικτά έσοδα (GGR) το 2015 θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (αναλογούν στον ετήσιο τζίρο των 5 δισ. ευρώ που εκτιμάται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων [ΕΕΕΠ] και αφορούν επιστροφή κερδών στους παίκτες της τάξης του 80%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης προέρχονται από εξειδικευμένες ερωτήσεις που έγιναν σε προσωπικές συνεντεύξεις με 35 ιδιοκτήτες χώρων παράνομου τζόγου σε τρεις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) καθώς και σε 103 παίκτες (54 στην Αθήνα και 49 στη Θεσσαλονίκη).
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα δελτία τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας το 2013 και το 2014 έγιναν συνολικά 1.900 επεμβάσεις σε σημεία παράνομου τζόγου. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν 11.065 συλλήψεις και 19.230 κατασχέσεις παράνομων μηχανών τζόγου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής.