Για τον Ιανουάριο του 2016 μετατίθεται η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου Ασφαλιστικού καθώς η κυβέρνηση, "εκμεταλλευόμενη" τα χρονικά περιθώρια που της δίνουν οι Θεσμοί, αποφάσισε να βάλει - μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) - στη διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων όχι μόνο τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά, και τα...κόμματα με δικούς τους εμπειρογνώμονες.
Παρά την επεκφρασμένη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, αντίθεση των αρχηγών των κομμάτων να παράσχουν οποιαδήποτε σχετική στήριξη στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, παραδίδοντας χθες στον πρόεδρο της ΟΚΕ Γ. Βερνίκο το κυβερνητικό πλαίσιο των "γενικών αρχών" της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ζήτησε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, να υπάρξει διαβούλευση και γνωμοδότηση με τη συμμετοχή όχι μόνο των φορέων που εκπροσωπούνται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά, και εμπειρογνωμόνων των κομμάτων.
Η πρώτη γνωμοδότηση της ΟΚΕ επί των "γενικών αρχών" της μεταρρύθμισης που κατέθεσε ο υπουργός, συμφωνήθηκε να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσει, τις ημέρες που απομένουν μέχρι τα τέλη του χρόνου, και...δεύτερη για την εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Δηλαδή, η όλη διαδικασία σχεδιάζεται να "τρέξει" σε μια ...παράλληλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο εσωτερικό - με όσους ανταποκριθούν - και στο εξωτερικό με τους Θεσμούς και άλλους φορείς και Οργανισμούς και να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Πολιτικοσυνδικαλιστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ως "επικοινωνιακό τακτικισμό" την "πρωτοβουλία" εμπλοκής των κομμάτων στη διαδικασία της γνωμοδότησης της ΟΚΕ. Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν, επιπλέον, το γεγονός ότι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν οδηγήσει τη ΓΣΕΕ να αποσύρει τους εκπροσώπους της από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με αποτέλεσμα να καλείται η...ΑΔΕΔΥ (που μετέχει κανονικά) να διατυπώσει γνώμη για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν ή όχι οι εισφορές στον...ιδιωτικό τομέα.