Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Ντορ Γκολντ, για τη συμφωνία Ισραήλ- Ιορδανίας για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Γκολντ, η καθυστέρηση της ανάπτυξης των εγχώριων κοιτασμάτων και των εξαγωγών φυσικού αερίου ενδέχεται να οδηγήσει την Ιορδανία σε άλλες πηγές εφοδιασμού.
«Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Ισραήλ είναι σημαντική ευκαιρία να βελτιωθεί το στάτους της χώρας και να την φέρει στο κλαμπ των εξαγωγών ενέργειας. Η καθυστέρηση θα κάνει κακό στα συμφέροντα του Ισραήλ. Η Ιορδανία χρειάζεται την ενέργεια για να επιτύχει την κυβερνητική σταθερότητα. Έχουμε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγωγή του αερίου μας στις εταιρείες ηλεκτρισμού της Ιορδανίας, που της είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Παρότι δεν είναι δεσμευτική συμφωνία, η μη ανάπτυξη των κοιτασμάτων και κατά συνέπεια το μπλοκάρισμα των εξαγωγών αερίου στην Ιορδανία θα κάνει κακό στις σχέσεις των δυο χωρών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γκολντι και προσέθεσε: «Το 2003 ακούσαμε ότι το Ιράν ήταν έτοιμο να εξάγει αέριο στην Ιορδανία μέσω του Ιράκ. Το Νοέμβριο του 2015, το Ιράν υπέγραψε συμφωνία για διπλασιασμό των εξαγωγών του μέσω του Ιράκ από το 2017».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γκολντ, «αν οι ΗΠΑ στηρίζουν την διμερή συμφωνία Ισραήλ-Ιορδανίας και την εφαρμογή της, τότε η καθυστέρηση του Λεβιάθαν θα πλήξει τα αμερικανικά συμφέροντα και τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ. Υπάρχουν ήδη σημάδια της αμερικανικής ανυπομονησίας».
Αναφορικά με τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, ο Γκολντ είπε τα εξής:
«Η Ευρώπη δείχνει επίσης ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων και εξαγωγών. Η ανάπτυξη του Λεβιάθαν θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα. Η ιταλική Edison προσφέρθηκε να κατασκευάσει αγωγό από το Λεβιάθαν και το Αφροδίτη μέχρι την Ελλάδα και από εκεί προς την Ιταλία. Ζήτησαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο. Τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι απλά. Αν αναπτύξουμε το ισραηλινό, κυπριακό και αιγυπτιακό αέριο, τότε η περιοχή μας θα γίνει πιο σημαντική για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».