Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 500.000 επιπλέον θανάτους το 2050 στον κόσμο λόγω των αλλαγών στη διατροφή και στο σωματικό βάρος, που προκαλούνται από τη μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας, επισημαίνει μελέτη
Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 500.000 επιπλέον θανάτους το 2050 στον κόσμο λόγω των αλλαγών στη διατροφή και στο σωματικό βάρος, που προκαλούνται από τη μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας, επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύει η επιθεώρηση The Lancet.
Αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για τον περιορισμό των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει κατά σχεδόν ένα τρίτο την προβλεπόμενη αύξηση της ποσότητας των διαθέσιμων τροφίμων έως το 2050, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Σε ατομικό επίπεδο, αυτό μπορεί να μεταφραστεί από μια μέση μείωση κατά 3,2% της ποιότητας των διαθέσιμων τροφίμων, κατά 4% της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και κατά 0,7% της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε σχέση με το 2010, εκτιμούν οι ερευνητές. «Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ευθύνονται για σχεδόν 529.000 επιπλέον θανάτους το 2050», σημειώνουν.
Στην περίπτωση που δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή, η αύξηση του όγκου διαθέσιμων τροφίμων και της κατανάλωσης θα μπορούσε να αποτρέψει 1,9 εκατομμύριο θανάτους.
Οι πλέον πληγείσες χώρες φαίνεται να είναι αυτές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, κυρίως στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού (264.000 θάνατοι) και της νοτιοανατολικής Ασίας (164.000). Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων θα καταγραφούν στην Κίνα (248.000) και στην Ινδία (136.000).