Άνοδο 10,6% έχουν παρουσιάσει οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (ΕΤS) μέσα σε μία εβδομάδα, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες, τα διυλιστήρια και τις βιομηχανίες, που επιβαρύνονται με το κόστος της αγοράς των δικαιωμάτων.
Πλέον η τιμή έχει ξεπεράσει τα 5 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα και χθες στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα EEX, όπου διαπραγματεύονται και τα ελληνικά δικαιώματα, η τιμή έκλεισε στα 5,30 ευρώ ανά τόνο από 4,79 ευρώ/τόνο πριν μία εβδομάδα, στις 29 Μαρτίου και 5,18 την περασμένη Παρασκευή.
Την αφορμή για την εκτόξευση των τιμών έδωσαν τα χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων που δημοσιοποίησε η ΕΕ την 1η Απριλίου, με βάση τις προσωρινές εκτιμήσεις της. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πλέον έσπασε ο καθοδικός κύκλος των τιμών των ρύπων.
Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη χθεσινή δημοπρασία CO 2 έφθασαν στα 1.082.040 ευρώ, καθώς διατέθηκαν 213.000 δικαιώματα στην τιμή των 5,08 ευρώ/δικαίωμα.
Τα αυξημένα έσοδα λόγω της ανόδου της τιμής των ρύπων μπορεί να προιωνίζονται καλά νέα για το Πράσινο Ταμείο και τον ελλειμματικό Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, που χρηματοδοτεί την ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές από την άλλη πλευρά όμως επιβαρύνει το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και όχι μόνον.....
Το κόστος των ρύπων και τα σχέδια της ΕΕ για την ενίσχυση του όλου συστήματος εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα προβληματίζουν πολλούς βιομηχανικούς κλάδους. Πρόσφατa για παράδειγμα, η ένωση των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων εξέφρασε εκτιμήσεις ότι το κόστος ρύπων για τις εταιρίες του κλάδου στην ΕΕ σχεδόν θα τετραπλασιαστεί, φθάνοντας σε περίπου 23 ευρωσεντς /βαρέλι, από 6 σεντς/βαρέλι σήμερα, όταν τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο στάδιο του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ.
H μεταρρύθμιση που προωθεί η Kομισιόν στοχεύει στη μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων που διατίθενται σε κάθε χώρα -μέλος και στον περιορισμό ορισμένων «αντισταθμιστικών οφελημάτων» προς ορισμένες ρυπογόνες βιομηχανίες, προκειμένου να περιοριστεί η προσφορά και να αυξηθούν οι τιμές των ΕΤS. Γιατί μπορεί, τις ημέρες αυτές η αγορά να ανακάμπτει, αλλά το 2005 όταν ξεκίνησε ο θεσμός, οι τιμές ήταν στα 30 ευρώ/τόνο. Τον Ιανουάριο του 2013 οι τιμές είχαν πέσει στα 2,80 ευρώ/τόνο εξ' αιτίας της υπερπροσφοράς δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν την απόσυρση μεγάλης ποσότητας δικαιωμάτων για να στηρίξουν τις τιμές.
Το 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το «τρίτο πακέτο» με πιο αυστηρά μέτρα για την ενίσχυση των ΕΤS.