H Συμφωνία Διασύνδεσης (Interconnection Agreement) του ελληνικού με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου, που υπεγράφη μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgartransgaz, οδηγεί την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, μετά και από την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.
Η δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου από τον υφιστάμενο αγωγό σύνδεσης με την Βουλγαρία στο σημείο «Κουλάτα - Σιδηρόκαστρο», έχει ειδική βαρύτητα στο πλαίσιο της γενικότερης επιδίωξης της ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Η συμφωνία φροντίζει ώστε τα συστήματα μεταφοράς των δύο χωρών να εναρμονιστούν, ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο, με τους αντίστοιχους κανόνες που προωθεί συνολικά η ΕΕ στο έδαφός της και προσδιορίζει τους όρους για τη λειτουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου και με τη συμμετοχή τρίτων στην εμπορική δραστηριότητα.
Οι δυνατότητες και τα οφέλη είναι σημαντικά. Αρχικά, από την ίδια τη δυνατότητα τροφοδότησης της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια, εφόσον συναφθούν αντίστοιχες συμφωνίες διασύνδεσης με τις χώρες του «κάθετου διαδρόμου» την Ρουμανία, την Μολδαβία και την Ουκρανία, θα είναι δυνατός ο εφοδιασμός τους με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας.
Οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στον ενεργειακό τομέα θα συνεχιστούν, όχι μόνο ως μια απαραίτητη διαδικασία στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που συντελούνται σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και για να υποστηριχθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.