Προχωρούν οι διαδικασίες για τον τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), καθώς ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των δεσμευτικών προσφορών για τις εταιρίες που θα μεταφέρουν αέριο μέσω του αγωγού.
Πρόκειται για τη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση του market test για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού, καθώς το αποτέλεσμά του είναι αυτό που θα διαμορφώσει την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο.
Οι Ρυθμιστικές Αρχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ενέκριναν τα κείμενα για την υποβολή των προσφορών με τους κανόνες της διαδικασίας συμμετοχής στο δεύτερο στάδιο του μάρκετ τεστ, προκειμένου να εκτιμηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για τη δέσμευση χωρητικότητας στον IGB. H εκτίμηση αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου οι Αρχές να αποφασίσουν για τη χορήγηση καθεστώτος εξαίρεσης από την πρόσβαση τρίτων, όπως έχει ζητήσει η εταιρία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον αγωγό, η ICGB.
Mέτοχοι της ICGB είναι κατά 50% κοινοπρακτικό σχήμα της ιταλικής Edison με τη ΔΕΠΑ και κατά 50%, η Bulgarian Energy Holdings, το κρατικό χαρτοφυλάκιο της Βουλγαρίας που διαχειρίζεται τις ενεργειακές συμμετοχές.
O ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία, διατρέχοντας μία διαδρομή περίπου 182 χλμ. Θα έχει αρχικό δυναμικό μεταφοράς 3 δισ κ.μ, αερίου κατ΄έτος, το οποίο μετά από αναβάθμιση μπορεί να φθάσει στα 5 δισ.κμ αερίου, ετησίως.
Πρόκειται για πρότζεκτ με έντονη στήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αφού θα δώσει για πρώτη φορά στα ανατολικά Βαλκάνια και κυρίως στη Βουλγαρία τη δυνατότητα να προμηθευτεί αέριο μη προερχόμενο από τη Ρωσία. Συνδυάζεται δε με τη δημιουργία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αποτελεί το πρώτο σκέλος για τη δημιουργία του λεγόμενου “Κάθετου Διαδρόμου”, της σύνδεσης με διασυνδετήριους αγωγούς των εθνικών συστημάτων αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας, ενδεχομένως και Ουγγαρίας- Αυστρίας.
Για τη χρηματοδότησή του η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα κονδύλι ύψους 45 εκατ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό ενεργειακό πρόγραμμα ΕΕRP, ενώ έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR) για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης ενός μακροπρόθεσμου δανείου.
Οι εννέα εταιρίες οι οποίες έχουν κληθεί να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά είναι οι όμιλοι που ανταποκρίθηκαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της πρώτης φάσης του market test. Πρόκειται για τη βουλγαρική εταιρία Bulgargaz, τη ΔΕΠΑ, την Edison, την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, την αμερικανική Noble Energy, την Gastrade , του ομίλου Κοπελούζου, την OMV Petrom, θυγατρική της αυστριακής ΟΜV στη Ρουμανία και τις βουλγαρικές Citygas και Black Sea Technology Company.
Εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, της ΟΜV και της Socar, μαζί με άλλες 17 εταιρίες αερίου, συμμετέχουν εξάλλου στη διήμερη ειδική εκδήλωση που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βάρνα για τους αγωγούς στη Βουλγαρία.