Mε ένα αινιγματικό χαμόγελο και δίχως να πάρει θέση αντιμετώπισε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργεια της Κομισιόν Dominique Ristori την παρουσίαση των απόψεων του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Την ενημέρωση του Ευρωπαίου Αξιωματούχου για τις αλλαγές που προτείνει ο κ. Σκουρλέτης, στο συμφωνημένο από το Μάιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανέλαβε ο διευθυντής του γραφείου του Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και τα στελέχη του υπουργείου που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.
Ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι επιδιώκει την αναμόρφωση του προγράμματος. Στη ΔΕΗ για παράδειγμα επιδιώκει το πακέτο του 17% των μετοχών που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ να μεταφερθεί στο Υπερταμείο, στο σκέλος αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί ότι οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, όπως οι δημοπρασίες, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ κλπ καλύπτουν τις υποχρεώσεις της χώρας για το άνοιγμα της αγοράς και δεν χρειάζεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μόνον που η πώληση του 17% δεν αποσκοπεί τόσο στην απελευθέρωση όσο στην είσπραξη εσόδων για την αποπληρωμή του χρέους και επί του θέματος αυτού θα κληθεί να συζητήσει η ελληνική πλευρά με το κλιμάκιο των δανειστών που έρχεται τη Δευτέρα για τη μίνι – αξιολόγηση.
Στην ίδια λογική υπάγονται και οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις. Από το 35% των ΕΛΠΕ – για το οποίο ο κ. Σκουρλέτης προτείνει να παραμείνει στο δημόσιο, ως τις ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ γαι την οποία το υπουργείο προτείνει την εισαγωγή των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο και ενδεχομένως και σε διεθνή.
Η συμφωνία του Μαΐου δίνει στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα να αποφασίσει για τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των μετοχών των μεριδίων του δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, καλώντας μάλιστα το Ταμείο να προσλάβει συμβούλους για το θέμα αυτό μέσα στο τρίτο τρίμηνο.
Μαζί με την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, οι τέσσερις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο των δανειστών το επόμενο χρονικό διάστημα.