H Eλλάδα ενδιαφέρεται για τον νέο αγωγό που προωθούν οι Ρώσοι αλλά το όλο ζήτημα θα κριθεί από την ΕΕ. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στη ρωσική πλευρά από τη ΔΕΘ τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του RIA Novosti o πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έργο μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως ο ρωσικός αγωγός (επέκταση στο ελληνικό έδαφος του Turkish Stream), τονίζοντας όμως ότι το έργο θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού της ΕΕ. ‘Εκανε μάλιστα και αναφορά στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, από τις οποίες εξαρτάται η κατασκευή του αγωγού, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευμετάβλητες.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη. ¨ Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε αλλά όλα εξαρτώνται από την Ευρώπη” δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι για το έργο ενδιαφέρονται επίσης η Ιταλία και η Αυστρία και ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για το πρότζεκτ.
Ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ και του ενεργειακού φόρουμ που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος στις δηλώσεις του στο RIA Novosti υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του “Νότιου Αγωγού Φυσικού Αερίου”.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε ότι η Gazprom διαπραγματεύεται με ελληνικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της “Ποσειδών” με την οποία συνεργάζεται επί σειρά ετών. Η “Ποσειδών” είναι η μικτή εταιρία των ΔΕΠΑ και Edison, που συστήθηκε για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό, IGI, έργο που έχει παγώσει αλλά τελευταία επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή τον Turkish Stream και την επέκταση του ευρωπαϊκού του σκέλους ως την Ιταλία, μέσω Ελλάδας.
Μάλιστα, στα τέλη Φεβρουαρίου υπογράφηκε για τον αγωγό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Gazprom, της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison.