Tην Πέμπτη θα παρουσιάσει τελικά στους θεσμούς το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας γραπτή πρόταση για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που όπως φαίνεται αποτελεί την κυριότερη από τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα του τομέα Ενέργειας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στη «συμφωνία» αυτή κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στη συνάντηση που είχε χθες με τους δανειστές, μία συνάντηση που όπως δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου έκλεισε χωρίς διαφωνίες, όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, καθώς οι περισσότερες από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται είτε έχουν γίνει, είτε έχουν δρομολογηθεί.
Στην αγορά φυσικού αερίου υπάρχουν ωστόσο ανοικτά ζητήματα. Ενα από αυτά είναι οι ποσότητες αερίου που θα δημοπρατεί η ΔΕΠΑ, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει να απελευθερωθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το 10% που διαθέτει σήμερα η ΔΕΠΑ μέσω των δημοπρασιών που διενεργεί. Αρχικώς είχαν υποδείξει μάλιστα να δίνεται μέσω δημοπρασιών το 50% του αερίου που πωλεί η ΔΕΠΑ, πρόταση που απέρριψε η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επιζητείται κάποιος συμβιβασμός γύρω στο 20%.
Πέραν των δημοπρασιών, συζητούνται και άλλα θέματα που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς αερίου, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι δεν έχει σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος.
Ιδιωτικοποιήσεις
Οι προτάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για τη μεταφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο σκέλος αξιοποίησης του νέου Υπερταμείου και οι θέσεις του για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα στους δανειστές.
«Τα θέματα αυτά δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης» δήλωσε στέλεχος του υπουργείου όταν ρωτήθηκε, αν ο υπουργός εξέθεσε τις απόψεις του στη συνάντηση που είχε χθες στο ξενοδοχείο Χίλτον με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Πρόσθεσε πάντως ότι οι θέσεις αυτές έχουν παρουσιαστεί στα στελέχη του κουαρτέτου και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διάφορες άτυπες συναντήσεις. Ωστόσο απάντηση δεν έχει ληφθεί, πράγμα που δείχνει ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην προώθηση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων όπως έχουν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο.
Αλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Εξάλλου μίλησε πρόσφατα και για στρατηγικούς επενδυτές σε μεγάλες εταιρίες του δημοσίου.
Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αφορά και τη ΔΕΗ. Στις αρχές του καλοκαιριού – ακριβώς πριν ξεκινήσει η αντιπαράθεση με τον κ. Σκουρλέτη- ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας είχε δηλώσει, ότι θα αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος για το πακέτο του 17% της ΔΕΗ, αμέσως μόλις τελειώσει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Ας σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή των συμβούλων που θα «τρέξουν» τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, όπως ακριβώς προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου με τους πιστωτές.