Η πορεία υλοποίησης των πέντε ενεργειακών προαπαιτούμεων, που περιλαμβάνονται στην συμφωνία του Μαΐου με τους δανειστές, πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με έμφαση στις διαδικασίες για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Το σκέλος αυτό, πέρα από το gas release, δηλαδή τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ, αφορά και στις διαδικασίες του διαχωρισμού των εταιριών Διανομής και Παροχής Αερίου, καθώς και στην απόσχιση του τμήματος εκείνου της ΔΕΠΑ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη δικτύων εκτός των τριών περιοχών δικαιοδοσίας των σημερινών Εταιριών Παροχής Αερίου, των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
Η ατζέντα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει ακόμα τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ,- ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος-, καθώς και την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας τύπου ΝΟΜΕ, με το πρώτο -και μόνο “πακέτο 460 MWh/h” για το 2016- λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ να δημοπρατείται την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.
Είναι ενδεχόμενο να τεθεί και ζήτημα με το ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους υπέρ των ΑΠΕ, εν όψει της απόφασης για τον προσδιορισμό του ύψους του, που αναμένεται να εκδώσει η ΡΑΕ. Το υπουργείο επιθυμεί να παραμείνει αμετάβλητο για το 2016 αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι οι δανειστές συμμερίζονται την άποψη αυτή.
Η λίστα ολοκληρώνεται με τις διαδικασίες για την για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model), με τα τέσσερα “ενεργειακά χρηματιστήρια” και τη νομοθεσία για την ενδυνάμωση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.