Aισθητά ακριβότερα πουλά το αέριο η ΔΕΠΑ στους πελάτες της, εξ αιτίας της αυξημένης συμμετοχής του υγροποιημένου αερίου (LNG) στο “καλάθι” αερίου που εισάγει και διακινεί στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΠΑ Αττικής, το ποσοστό της αύξησης που κλήθηκε να πληρώσει για την προμήθεια αερίου από τη ΔΕΠΑ ήταν διψήφιο, ενώ για ανάλογες αυξήσεις διαμαρτύρονται και άλλοι πελάτες της εταιρίας.
Η κρίση ενέργειας στο σύστημα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή του LNG στο “μείγμα αερίου της ΔΕΠΑ. Η αύξηση των ποσοτήτων LNG έφθασε στο 6% για τον Δεκέμβριο και στο 20% για τον Ιανουάριο.
Ας σημειωθεί ότι το LNG, μπορεί να μην είναι πια όσο ακριβό ήταν στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να κοστίζει περίπου 30% υψηλότερα, από το αέριο που διακινείται μέσω αγωγών.
Η λήξη του “ενεργειακού συναγερμού” τον Φεβρουάριο δεν σημαίνει ότι τελείωσε και το πρόβλημα με την αύξηση των τιμών, που μπορεί τώρα να είναι πιο ήπιο αλλά παραμένει. Και τούτο γιατί η αναθεώρηση της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με τη Gazprom, που έγινε το 2013, προβλέπει τη συμβολαιοποίηση μικρότερων ποσοτήτων αερίου σε σχέση με το παρελθόν, κατά περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ζήτηση αερίου είναι υψηλή, τότε η ΔΕΠΑ θα αναγκάζεται να εισάγει περισσότερο LNG για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της, προχωρώντας και στις αντίστοιχες χρεώσεις.
Το “κενό” του 1 δισ. κμ αερίου που άφησε η ΔΕΠΑ καλύπτει ήδη σε μεγάλο βαθμό - στόχος της είναι να το καλύψει εξ’ ολοκλήρου- η εταιρία Προμηθέας Gas, η οποία έχει ήδη εντάξει στο πελατολόγιό της ένα μεγάλο αριθμό βιομηχανιών, καθώς και τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, η ΔΕΠΑ είναι υποχρεωμένη να πουλά μία ποσότητα αερίου μέσω δημοπρασιών, την ετήσια δημοπρασία και τις τριμηνιαίες. Μάλιστα, αύριο, Τρίτη 14 Μαρτίου, διεξάγεται η τρίμηνη δημοπρασία αερίου της ΔΕΠΑ.
Η διεύρυνση των πηγών προμήθειας και ο τρόπος διαχείριση της αύξησης που ζήτησε η ΔΕΠΑ, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές έφθασε στο 18%, επέτρεψαν τελικά στην ΕΠΑ Αττικής να περιορίσει την αύξηση στα τιμολόγια των πελατών της στο 7%.
Ας σημειωθεί ότι η σύμβαση προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ με την ΕΠΑ Αττικής λήγει το 2019 και ήδη η εταιρία διερευνά τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχει με τρίτους προμηθευτές, με δικές της εισαγωγές, αλλά και με την ίδια τη ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για μία ενδεχόμενη νέα συμφωνία.