Τα εναλλακτικά κανάλια προμήθειας φυσικού αερίου και οι ανταγωνιστικές τιμές φαίνεται ότι ήταν η αιτία της αποτυχίας της χθεσινής δημοπρασίας της ΔΕΠΑ με την περισσότερη ποσότητα, το 88% να μείνει στα αζήτητα.
Οπως εξηγούσαν καλά ενημερωμένες πηγές, το υποτονικό ενδιαφέρον για την τρίμηνη δημοπρασία της ΔΕΠΑ οφείλεται και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους υποψήφιους αγοραστές είχαν ήδη προμηθευτεί με μεγάλες ποσότητες αερίου στην ετήσια δημοπρασία που είχε προηγηθεί και επεσήμαναν ότι παραδοσιακά το δεύτερο τρίμηνο η κατανάλωση αερίου είναι περιορισμένη.
Ο παράγοντας της τιμής έπαιξε βέβαια το ρόλο του, αφού με τη δραστηριοποίηση τρίτων προμηθευτών στο χώρο, οι περισσότεροι από τους εν δυνάμει αγοραστές έδειξαν ότι μπορούν να αγοράζουν αέριο σε καλύτερες τιμές.
Η διεύρυνση του μεριδίου του υγροποιηένου αερίου (LNG) στο «μείγμα» αερίου της ΔΕΠΑ έχει ανεβάσει την τιμή στην οποία διαθέτει το αέριο η εταιρία. Ας σημειωθεί ότι παρά τη μείωση των διεθνών τιμών του LNG, το υγροποιημένο αέριο παραμένει κατά περίπου 30% ακριβότερο, σε σχέση με το αέριο που διακινείται μέσω αγωγών.
Η πρώτη δημοπρασία που απευθυνόταν σε προμηθευτές και επιλέγοντες πελάτες (βιομηχανίες) αφορούσε στη διάθεση 479. 739,174 MWh εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, το 88% ή 402.990 Mwh έμειναν αδιάθετες. Από τα 50.000 τεμάχια των 9.595 Mwh το καθένα, που προσφέρθηκαν στη δημοπρασία, τα 42.000 τεμάχια δεν είχαν αγοραστή.
Σχεδόν μηδενική ήταν η συμμετοχή στη δεύτερη δημοπρασία, που απευθύνεται μόνον σε προμηθευτές και αφορούσε στη διάθεση 287.830,171 Mwh, σε 50.000 τεμάχια των 5,75 Mwh.