Yπεγράφη, χθες 12 Απριλίου, στα Τίρανα Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding-MOU) μεταξύ του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ και της Αλβανικής εταιρείας ALBGAZ sh.a. Η συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού ΤΑΡ επί Αλβανικού εδάφους, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τον ΔΕΣΦΑ στη νεοσύστατη ALBGAZ.
Η εταιρεία θα έχει την έδρα της στα Τίρανα, ενώ οι λεπτομέρειες του εταιρικού σχήματος θα καθοριστούν το αμέσως επόμενο διάστημα από την Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Από πλευράς ΔΕΣΦΑ τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Σωτήριος Νίκας και από την πλευρά της ALBGAZ ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Klodian Gradeci.
Σχετικά με τη συμφωνία αυτή, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι «ο ΔΕΣΦΑ και η ALBGAZ κατάφεραν έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να αποφασίσουν να αναλάβουν από κοινού τη συντήρηση ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, του TransAdriatic Pipeline.
Είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι την ίδρυση της κοινής εταιρείας και την υπογραφή του Maintenance Agreement με τον ΤΑΡ, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα με το ιδιαίτερα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η νέα εταιρεία, εκτός από υπηρεσίες συντήρησης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, θα προσφέρει κι αυτό που χρειάζονται επιτακτικά τόσο η Ελλάδα, όσο και η Αλβανία: δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ικανά και ταλαντούχα στελέχη και στις δύο χώρες».
Ο κ. Νίκας εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) για την πλήρη υποστήριξη και την αμέριστη ενθάρρυνση στην εξωστρεφή δραστηριότητα του ΔΕΣΦΑ.
Ο κ. Gradeci δήλωσε και αυτός από την πλευρά του την αισιοδοξία του, ότι η κοινή εταιρεία θα είναι σύντομα γεγονός και ευχαρίστησε τον ΔΕΣΦΑ για τη διαθεσιμότητά του να συνεισφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στην ALBGAZ, όχι μόνο στο έργο της συντήρησης του ΤΑΡ, αλλά και σε άλλα πεδία που ενδεχομένως θα χρειαστεί η ALBGAZ ή η νέα κοινή εταιρεία που θα συσταθεί.
Την υπογραφή χαιρέτησε και η Επικεφαλής της εταιρείας Roland Berger, συμβούλου της ALBGAZ και της Αλβανικής Κυβέρνησης, κα Yvonne Ruf και χαρακτήρισε ως ιστορική στιγμή για τις δύο εταιρείες την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του ΜοU.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κα Ελένη Σουρανή, καθώς και η Προϊσταμένη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)της Πρεσβείας, κα Μπέττυ Λάρδα.