Mνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του λεγόμενου “Κάθετου Διαδρόμου Αερίου” υπέγραψε χθες στο Βουκουρέστι ο ΔΕΣΦΑ, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, αυτής της υποβολής του κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος, για την απόκτηση του 66% των μετοχών του.
Το Μνημόνιο υπογράφηκε με τους αντίστοιχους Διαχειριστές της Ουγγαρίας (FGSZ), της Ρουμανίας (Transgas) και της Βουλγαρίας (Burgartransgaz), καθώς και με την εταιρία ICGB, το κονσόρτσιουμ που προωθεί τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB), όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας
Στόχος της συνεργασίας είναι η σύνδεση των εθνικών συστημάτων αερίου των τεσσάρων χωρών και στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής αγωγού αμφίδρομης ροής που όχι μόνον θα συνδέει μεταξύ τους τα εθνικά συστήματα αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την τράνζιτ μεταφορά αερίου σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB θα διοχετεύει αέριο στον “Κάθετο Διάδρομο”.
Eν τω μεταξύ τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαγοράς των προς πώληση μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, οι φάκελοι που θα υποβληθούν θα ελεγχθούν ως προς τη συμμόρφωσή τους με τους όρους της προκήρυξης και όσοι από τους ενδιαφερόμενους πληρούν τα κριτήρια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room του ΔΕΣΦΑ και θα διενεργήσουν due diligence. Mετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών θα κληθούν να υποβάλουν τις τελικές, δεσμευτικές προφορές.
Πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας φέρουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων τη βελγική Fluxys, την ιταλική Snam, τη ρουμανική Transgas, την ολλανδική Gasunie και την ισπανική Enagas, κάποιες μόνες τους και κάποιες σε κοινοπραξία μεταξύ τους ή με επενδυτικά fund, κυρίως ευρωπαϊκά. Αν υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτους, μη Ευρωπαίους παίκτες, αυτό θα αφορά μειοψηφική συμμετοχή σε κάποια κοινοπραξία, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.