Σύγχυση και προβληματισμό εξακολουθούν να προκαλούν στη βιομηχανία και στους Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής οι ασάφειες και οι πολλαπλές ερμηνείες σε αρκετές από τις διατάξεις του νέου Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, ο οποίος ακριβώς εξ αιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζει βρίσκεται σε αναθεώρηση από τη ΡΑΕ, παρότι τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Φεβρουάριο του 2017.
Μάλιστα, οι αδυναμίες του νέου κώδικα φαίνεται πώς αντανακλώνται και στην “Πρότυπη Σύμβαση Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου”, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Οι μεγάλες βιομηχανίες, για παράδειγμα, έχουν εντοπίσει μια σειρά από ζητήματα που ερμηνεύονται διαφορετικά από τους κατά τόπους Διαχειριστές Δικτύων, σε βαθμό τέτοιο μάλιστα που αλλάζει η οικονομική επιβάρυνση κάθε βιομηχανικής μονάδας, ανάλογα με την περιοχή της χώρας όπου βρίσκονται , τον Διαχειριστή Δικτύου με τον οποίο συνεργάζονται, ακόμα και τα σημεία εισόδου του αερίου σε ένα εργοστάσιο.
Θεωρούμε ότι αν δεν γίνει διόρθωση ή/και συμπλήρωση σε ορισμένα σημεία του κώδικα και του Κανονισμού Τιμολόγησης, τότε δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Διαχειριστή να ερμηνεύει διαφορετικά τα σημεία αυτά, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ σε σχετική επιστολή της, εκτιμώντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον Κώδικα δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε το μοντέλο της σύμβασης.
Ενα από τα βασικά σημεία τριβής είναι ο τρόπος τιμολόγησης μίας ενιαίας εγκατάστασης όταν η μονάδα διαθέτει περισσότερους του ενός μετρητές. Ο κανονισμός προβλέπει ότι όταν σε μια επιχείρηση υπάρχουν δυο μετρητές φυσικού αερίου η χρέωση των μεγίστων γίνεται ξεχωριστά για κάθε μετρητή. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι σε περιπτώσεις ενιαίας εγκατάστασης πρέπει για την τιμολόγηση στο σύνολο των σημείων παράδοσης να λογίζεται ως ένα το σημείο παράδοσης.
Επίσης, η βιομηχανία ζητεί να υπάρξει ερμηνεία και αποσαφήνιση του ρυθμιστικού πεδίου της διάταξης του άρθρου 37 παρ.16 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής που αφορά στα ωρομετρούμενα σημεία παράδοσης και ορίζει τι πρέπει να συμβεί σε περίπτωση της δεσμευμένης ωριαίας δυναμικότητας του Σημείου Παράδοσης.
Αλλο σημαντικό θέμα είναι η θεσμοθέτηση βραχυχρόνιων συμβάσεων δυναμικότητας δικτύου διανομής.
Ο Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Διαχειριστών των Δικτύων Διανομής, των Χρηστών των Δικτύων και των Τελικών Πελατών που συνδέονται με το Δίκτυο, καθώς και σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση, συντήρηση, ανάπτυξη, λειτουργία του Δικτύου Διανομής, τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης των Χρηστών στο Δίκτυο κλπ.