Ριζικές ανακατάξεις στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού φέρνει το 2018, με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς αερίου. Μέχρι στιγμής 33 εταιρίες έχουν λάβει άδεια προμήθειας αερίου, αφού από χθες, 1η Ιανουαρίου, καταργήθηκε το μονοπώλιο των Εταιριών Παροχής Αερίου στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη/Θεσσαλία και πλέον εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορούν να δραστηριοποιούνται και στους δύο τομείς της αγοράς, πουλώντας μεμονωμένα ή συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρισμού και αερίου, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, αρκεί βέβαια να υπάρχει δίκτυο, για την περίπτωση του αερίου.
Στόχος όλων, μεγάλων και μικρών παικτών είναι να διεκδικήσουν ένα μερίδιο από μία αγορά της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ ετησίως. Στη μάχη αυτή έχουν πέσει σχεδόν όλοι οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, οι εταιρείες παροχής φυσικού αερίου, εταιρείες από τον χώρο της πετρελαϊκής αγοράς αλλά και μεγάλες βιομηχανίες, ενώ ήδη τρέχουν συμμαχίες με ομίλους τηλεπικοινωνιών και μεγάλα πολυκαταστήματα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα ισχυρά δίκτυα διανομής που διαθέτουν οι εταιρίες αυτές.
Ηδη από το τέλος του 2017 έκανε αισθητή την παρουσία της με μεγάλη διαφημιστική καμπάνια η Ζενίθ, πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, που πουλά συνδυασμένα πακέτα ηλεκτρισμού/φυσικού αερίου, ενώ με πρωτοποριακά προιόντα βγαίνει στην αγορά ηλεκτρισμού και αερίου η Φυσικόν Αέριο Αττικής (πρώην ΕΠΑ Αττικής).
Σε ανάλογες κινήσεις είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και οι ιδιωτικές εταιρίες ηλεκρισμού, όπως η Protergia, η Ηρων και η Elpedison. H τελευταία μάλιστα απέκτησε πρόσφατα την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, μέσω της εταιρίας Elpedison Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑE, στην οποία μέτοχοι είναι η Elpedison BV με 75,7%, η Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη ΑΕ με 22,7% και η Χαλκόρ ΑΕ με 1,48%.
Στο νέο μοντέλο, της προσφοράς στη λιανική αγορά πακέτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σκοπεύουν να περάσουν και οι παραδοσιακοί ενεργειακοί όμιλοι όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ. Τα ΕΛΠΕ ήδη δραστηριοποιούνται μέσω της Εlpedison, ενώ το παρών σχεδιάζουν να δώσουν και πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Aegean Oil του ομίλου Μελισσανίδη, η Elinoil και η Revoil που έχουν διασφαλίσει και άδειες φυσικού αερίου. Ανίστοιχες άδειες έχουν λάβει και οι εταιρίες Watt&Volt, η NRG και η Volterra, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού.
Ας σημειωθεί ότι ήδη τρεις εταιρίες συνεργάζονται με τηλεπικοινωνιακούς ομίλους για την προώθηση των προιόντων τους, η Φυσικόν Αέριον Αττικής με τη Vodafon, η Protergia με τα καταστήματα Γερμανός (Cosmote) και η Ηρων με τη Wind και δεν αποκλείεται στο μέλλον το «πακέτο» να συμπληρωθεί με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.
Πολλές εταιρίες έχουν εμπλουτίσει ήδη το “κλασικό” συμβόλαιο ηλεκτρισμού ή/και φυσικού αερίου με νέες υπηρεσίες. Η Φυσικόν Αέριο Αττικής στο πακέτο που προσφέρει περιλαμβάνει συνεργασία με τη Europe Assistance για την παροχή δωρεάν επείγουσας τεχνικής βοήθειας όλο το 24ωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, παροχή υπηρεσιών κλειδαρά, ζημιές σε τζάμια και ζημιές σε λεβητοστάσια. Επίσης συνεργάζεται με την Interamerican για τη διάθεση δωρεάν ασφάλειας σε όλα τα νέα συμβόλαια έως 3.000 ευρώ για προστασία κατοικίας ή της επιχείρησης από κλοπή, πυρκαγιά, φυσικές καταστροφές κ.λπ., καθώς και με την Alpha Bank για την ένταξη της πληρωμής των λογαριασμών στο πρόγραμμα Αlpha Bonus.
Εξάλλουη Elpedison, η οποία προωθεί τα προιόντα της μέσω και της αλυσίδας καταστημάτων Public ήδη συνεργάζεται με την ασφαλιστική εταιρεία AXAγια την κάλυψη των πελατών τηςσε περίπτωση ατυχήματος και απώλειας εργασίας μετην ασφαλιστική να αναλαμβάνει να καταβάλει το ποσό του λογαριασμού ρεύματος.
Η ZeniΘ, σε συνεργασία με τη F Club θα παρέχει στους πελάτες της την κάρτα υγείας ΕΥ Ζην. Τέλος η αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος συνεργάζεται με την Green.