To… Ιράκ και η προοπτική επένδυσης στον ενεργειακό τομέα της ταλαιπωρημένης χώρας ευελπιστεί ότι θα σώσουν την J&P Άβαξ. Την ίδια ώρα, η J&P Άβαξ η άλλοτε κραταιή κατασκευαστική εταιρεία «βλέπει» το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της να κατρακυλάει στα όρια του 1 δις. ευρώ (1,2 δις. ευρώ για την ακρίβεια) μένοντας κατ’ ουσίαν έξω από όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά projects που προωθούνται και σχεδιάζονται στη χώρα, ενώ ίναι εμφανής η απουσία της από τη διεκδίκηση μεγάλων δουλειών στον κλάδο της νέργειας που συνδέονται με την αποεπένδυση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Όπως ειπώθηκε στην γνική συνέλευση χθες, χωρίς να ενθουσιάζονται ιδιαίτερα οι μέτοχοι που παρέστησαν από αυτά που άκουγαν, «ο όμιλος αποκτά ανεκτίμητη εμπειρία από τη σύμβαση για το ενεργειακό έργο στο Ιράκ» ανάφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας και τόνισε πως «σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για νέες θετικές εξελίξεις στην περιοχή αυτή». Όσοι τα άκουγαν αυτά προσπαθούσαν να ανακαλέσουν στη μνήμη ους από πότε έχουν να πάρουν μέρισμα…
Πάντως, το ενεργειακό έργο στο Ιράκ, είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται για λογαριασμό του ιδιωτικού ομίλου Global Holdings. Περιλαμβάνει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.500 MW. Δεν μας είπε τι έχει λαμβάνειν από το project και πότε…
Φιλόδοξα είναι τα σχέδια και για τη θυγατρική Volterra η οποία πραγματοποίησε τζίρο 52 εκατ. ευρώ το 2017, ολοκληρώνοντας το πρώτο αιολικό 16 MW τον περασμένο Μάιο του 2018 (στη Ναυπακτία). Ειπώθηκε δε, ότι σύντομα ξεκινάει η κατασκευή αιολικού πάρκου 42 MW στη Βοιωτία, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο αιολικών του ομίλου (άδειες και υπό κατασκευή) να φτάνει τα 375 MW. Η Volterra θα αξιοποιήσει και την άδεια διάθεσης φυσικού αερίου ενεργοποιώντας τη από το φθινόπωρο, προκειμένου να πωλεί στους πελάτες της τόσο συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου.