Tη διαβεβαίωση ότι και η “Μελίτη ΙΙ”, δεύτερη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα χωρά στον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υπέγραψε και την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνεται η διάρκεια ζωής του σταθμού του Αμυνταίου.
Οι ώρες λειτουργίας του σταθμού, από 17.500 που εξέπνεαν χθες, παρατείνονται στις 32.000 ώρες.
Αναλυτικότερα, σχετικά με τον σταθμό του Αμυνταίου το υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Οδηγίας της ΕΕ «περί βιομηχανικών εκπομπών» (2010/75/ΕΕ), η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013 (36060/1155/Ε.103/ 13.6.2013) καθορίζει τα κριτήρια υπαγωγής λιγνιτικών μονάδων σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας λειτουργίας. “Είναι σαφής η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εδώ και καιρό (όπως προκύπτει και από την αναφορά, τον Μάρτιο του 2018, της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ότι βάση της παραπάνω ΚΥΑ οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο υπάγονται στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών” αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι “προκειμένου να εκλείψει κάθε αμφιβολία στην ερμηνεία του σχετικού κριτηρίου, οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν, τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, αποσαφηνίζοντας ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετρείται και η δοκιμαστική λειτουργία.
Στη βάση των παραπάνω είναι πλήρως καλυμμένη η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο.” καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο υπουργός τόνισε ακόμα ότι για το μέλλον του λιγνιτικού σταθμού βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΔΕΗ για την περιβαλλοντική του αναβάθμιση.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται αποφασισμένη το όλο θέμα της σύμπραξης με ιδιωτική εταιρία ή εταιρίες για τον περιβαλλοντικό εκσυχρονισμό του Αμυνταίου, να το κινήσει επίσημα όταν τελειώσει η διαδικασία για την πώληση των τριών λιγντιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Ωστόσο, ο διαγωνισμός φαίνεται να πηγαίνει από παράταση σε παράταση, αν κρίνει κανείς και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Σταθάκη, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου, ο οποίος είπε ότι είναι φυσιολογικό να δίνονται παρατάσεις.
Οσον αφορά στη Μελίτη ΙΙ, η άδεια για την κατασκευή της οποίας περιλαμβάνεται στο υπό πώληση λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, διευκρίνισε ότι η κατασκευή και λειτουργία της νέας αυτής μονάδας” “χωρά” στον ενεργειακό σχεδιασμό.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα επιφυλάσσει για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή μερίδιο 17,5% το 2030, από περίπου 33% το 2016.