Η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πραγματικότητα. Τα θεμέλια για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και ενίσχυσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, τέθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, στην Καλαμάτα.
Στη συνάντηση, συμμετείχαν από πλευράς ΔΕΔΑ ο γενικός διευθυντής, Δημήτρης Αυλωνίτης και ο διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών και υπεύθυνος περιφερειών, Μαρίνος Ρουσιάς, ενώ από την αυτοδιοίκηση προσήλθαν εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι από όλους τους νομούς Πελοποννήσου, καθώς και ο εκλεγμένος δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ειδικότερα, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ παρουσίασε τον σχεδιασμό της εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις: Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα και Σπάρτη.
Ο σχεδιασμός αφορά την κατασκευή δικτύου περίπου στο 60% του οδικού δικτύου των παραπάνω πόλεων, καθώς και 3.500 συνδέσεων, με μηδενικό κόστος για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Η ΔΕΔΑ, ως δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, έχει διασφαλίσει χαμηλά τιμολόγια, με μακροχρόνιες αποσβέσεις παγίων και έχει διαμορφώσει τον σχεδιασμό του δικτύου σε κάθε πόλη με κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας.
Η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνεται από το δίκτυο του ΕΣΦΑ, με εξαίρεση τις πόλεις Καλαμάτα και Σπάρτη οι οποίες θα τροφοδούνται με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην Αγία Τριάδα, απέναντι από τη Ρεβυθούσα.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 33,7 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, απαντήθηκαν από πλευράς ΔΕΔΑ συγκεκριμένα ερωτήματα των περιφερειακών συμβούλων σχετικά με την τεχνική και οικονονομική εξειδίκευση του έργου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του εκλεγμένου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για την άμεση ενεργοποίηση κονδυλίου 20 εκατ. ευρώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, καθώς και με την έκφραση της ισχυρής βούλησης των δύο πλευρών για την ταχεία υλοποίηση του έργου.