Στη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών, δίνει έμφαση η κεντρική εξουσία, μέσω της χρήσης φυσικού αερίου, σε πιο λογικές τιμές. Βεβαίως, απώτεροι στόχοι της η ενεργειακή επάρκεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την τελική απόφαση του προγράμματος επιχορήγησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φ.α. σε κατοικίες. Την ίδια ώρα, η ΔΕΠΑ, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, μελετά αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του αερίου που προμηθεύονται οι βιοτεχνίες και οι μικρές και μεσαίες βιομηχανίες. Η αλλαγή του μοντέλου, που, προσδιορίζεται χρονικά από τις αρχές του 2015, εκτιμάται πως θα επιφέρει μειώσεις της τάξης του 10%, ανακουφίζοντας, κατά τι, τις επιχειρήσεις, που, υποφέρουν από το υψηλό κόστος ενέργειας.
Σε ότι αφορά, ειδικότερα, το τελευταίο, όπως τονίζεται, αρμοδίως, η ΔΕΠΑ έχει δυνατότητα να αλλάξει μέθοδο στο πως τιμολογεί τις παρεχόμενες ποσότητες προς όλους τους καταναλωτές, δεδομένου ότι είναι δική της υπόθεση, -ανεξαρτήτως της τιμής στην οποία αγοράζει απ' έξω φ.α.-, να ορίζει την τιμή στην εσωτερική αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση, θα υπάρξει απεξάρτηση της νέας τιμολόγησης από το πετρέλαιο. Υπενθυμίζεται πως, σήμερα, η τιμή με την οποία αγοράζουν αέριο οι επιχειρήσεις, διαμορφώνεται με βάση τις διεθνείς τιμές μείγματος στα πετρελαιοειδή. Από το νέο έτος, εφόσον αλλάξει το σύστημα, η τιμή θα προκύπτει με βάση εκείνη που παίρνει η ΔΕΠΑ από τους προμηθευτές της. Είναι δυνατό, λοιπόν, πέραν της ταχείας πτώσης των τιμών, οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσθετο όφελος, αν ανέβουν και πάλι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που, πέσει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα.
Είναι βέβαιο ότι η παραπάνω εξέλιξη θα αμβλύνει την έως τώρα κριτική της βιομηχανίας προς την κυβέρνηση, όσον αφορά το υψηλό ενεργειακό κόστος, αφού θα ανταποκρίνεται, σε ένα βαθμό, στο συνολικό αίτημα μείωσής του -σε συνδυασμό με τα όποια άλλα μέτρα έχουν προταθεί, όπως πχ, αυτό της διακοψιμότητας κλπ. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση προσβλέπει και στην καλύτερη εικόνα της έναντι της κοινής γνώμης με την προκήρυξη της δρα?σης "Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αεριού σε κατοικίες". Ως γνωστόν, το ποσόν της επιχορήγησης για την αντικατάσταση φτάνει έως και 60% του συνολικού κόστους μετατροπής, ενώ το ποσόν της δημόσιας δαπάνης που θα διατεθεί για το πρόγραμμα ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, θα διατεθούν 10 εκ. ευρώ για την Αττική από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2 εκ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκ. για τη Θεσσαλία από τα αντίστοιχα Ε.Π. Επισημαίνεται ότι ήδη, στην Αττική οι αιτήσεις σύνδεσης έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%.
Έως το τέλος του μηνός, εξ άλλου, αναμένεται η κατάθεση, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, του νομοσχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, όπου υπάρχει ρύθμιση για τη διευκόλυνση της αντικατάστασης των συστημάτων πετρελαίου θέρμανσης από συστήματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κ.Μανιάτη, στην εν λόγω ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα και η διαδικασία αποχώρησης ενός ή περισσότερων συνιδιοκτητών κατά τρόπο που δεν καθιστά απαγορευτική την παρούσα ή μελλοντική λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης για τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, εξομαλύνοντας τις ιδιαίτερες δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία πολλών πολυκατοικιών και στις σχέσεις των συνιδιοκτητών κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης.