Σημαντική αύξηση του ρόλου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής, με την επιτάχυνση της απολιγντιτοποίησης να λειτουργεί ως καταλύτης για τη δημιουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό και να μην ανακύψει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρισμού.
“Τα νέα σχέδια για ταχύτερη απόσυρση από τον λιγνίτη υποδηλώνουν ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν μονάδες αερίου” αναφέρει η έκθεση, υπενθυμίζοντας ότι στη ΡΑΕ έχουν υποβληθεί πέντε αιτήσεις από ιδιώτες για νέες μονάδες αερίου, συνολικής ισχύος 3. 460 MW.
Το φυσικό αέριο καλύπτει σήμερα περίπου το 35% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού και το μερίδιό του έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η καταναλωτική αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη και η Ελλάδα υστερεί όσον αφορά στον αριθμό των συνδεδεμένων νοικοκυριών στο σύστημα αερίου, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν υπάρχει σύνδεση με φυσικό αέριο.
Οι επενδύσεις σε δίκτυα θα πρέπει να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του μεριδίου του φυσικού αερίου στην καταναλωτική αγορά.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο με το έργο της Ρεβυθούσας για να καταστεί ένας «κόμβος ενέργειας», ενώ προχωρά η διασύνδεση Ελλάδας- Βολγαρίας,
Όσον αφορά στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), οι εισαγωγές έχουν τριπλασιαστεί, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Μία αξιοσημείωτη ποσότητα LNG προέρχεται από τις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τη διαφοροποίηση των προμηθευτών.
Τέλος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η έκθεση αναφέρει ότι δρομολογείται με διαφορετικούς όρους σε σχέση με το παρελθόν, ενώ για τα ΕΛΠΕ επισημαίνει την καθυστέρηση που υπάρχει, τονίζοντας ότι η νέα προσέγγιση ιδιωτικοποίησης αναμένεται να αποσαφηνιστεί και να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2019.