Mία σειρά από ρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα στην θαλάσσια περιοχή της Nότιας Καβάλας, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του Ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός “σύντομα θα έρθουν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις για να πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ τον ο διαγωνισμό”.
Βέβαια ανάλογες εξαγγελίες για το συγκεκριμένο έργο γίνονται εδώ και χρόνια, - και από την προηγούμενη κυβέρνηση-χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, οι νέες προοπτικές που διανοίγονται για το φυσικό αέριο αφενός με τη σταδιακή απολιγντιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής και αφετέρου με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB), σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον των Ιταλών, το οποίο εκδηλώνεται τόσο μέσα από τον ΔΕΣΦΑ όσο και από το πρόσφατο ελληνο-ιταλικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Undestanding) που υπογράφηκε στη Ρώμη, δείχνουν ότι ωριμάζουν σταδιακά οι συνθήκες.
Ας σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος του ΔΕΣΦΑ, μέσω της κοινοπραξίας Senfluga, που ελέγχει το 66% των μετοχών είναι η ιταλική Snam. Ενδιαφέρον εξάλλου για το πρότζεκτ έχει εκδηλώσει και η κοινοπραξία STORENGY των εταιριών Engie, Energean Oil &Gas και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου. Παράλληλα η ΡΑΕ θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για το ρυθμιζόμενο έσοδο με βάση τον δείκτη σταθμισμένης απόδοσης WACC και να προσδιορίζει τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας, προκειμένου τρίτοι παίκτες να μπορούν να αποθηκεύσουν καύσιμο, πληρώνοντας τέλη.
Η χωρητικότητα του εξαντλημένου κοιτάσματος τοποθετείται από το ΤΑΙΠΕΔ σε τουλάχιστον 360 εκατ, κυβικά μέτρα, ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 300-400 εκατ. ευρώ
Για την Ελλάδα, η υπόγεια αποθήκη αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα μπορεί να είναι πρωτόγνωρη, αλλά παγκοσμίως λειτουργούν 642 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, συνολικής δυναμικότητας 333 δισ. κυβικών μέτρων. Εξ αυτών, 126 υπόγειες αποθήκες, συνολικής ενεργούς χωρητικότητας περίπου 80 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, βρίσκονται στην Ευρώπη.