Nομοθετική ρύθμιση για την ευελιξία, έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χονδρική αγορά, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το Περιβάλλον που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο εξουσιοδοτεί τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας να θεσπίσει και να θέσει σε ισχύ το νέο μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας. Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να επιλύσει ένα πρόβλημα αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με τους θεσμούς, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, από τότε που καταργήθηκε, ο προηγούμενος, επίσης προσωρινός μηχανισμός ευελιξίας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντικατασταθεί.
‘Οπως μάλιστα αναφέρει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε επικοινωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας, ως συνέχεια του παλαιότερου Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας, ο οποίος είχε θεσμοθετηθεί με τον Ν. 4001/2011.
Ας σημειωθεί ότι ο προηγούμενος προσωρινός μηχανισμού ευελιξίας είχε παγώσει στις 31 Μαρτίου 2019 μετά από απόφασης της ίδιας της Κομισιόν, η οποία έκρινε ότι δεν πληρούσε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις αρχές του έτους προκοινοποίησε στην Κομισιόν νέο βελτιωμένο σχέδιο μηχανισμού ευελιξίας.
Το σχέδιο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση παράλληλα με το μηχανισμό της διακοψιμότητας, μέτρο το οποίο αποζημιώνει, μέσω μία διαδικασίας δημοπρασιών που διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ, τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές για τη διακοπή ή τον περιορισμό της λειτουργίας τους όποτε ο Διαχειριστής κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού.
Η ισχύς της διακοψιμότητας, μέτρο που μειώνει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, έχει επίσης λήξει από το 2019, με την ενεργοβόρο βιομηχανία να ζητά την παράταση του μέτρου για δύο ακόμα χρόνια, μέχρι να ωριμάσει η λειτουργία του Target Model. Kαι το ζήτημα αυτό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Στον μηχανισμό ευελιξίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Το πλαφόν της προσφερόμενης τιμής στις σχετικές δημοπρασίες είχε οριστεί στην προηγούμενη φάση ισχύος του μέτρου στα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και εφόσον εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο ο μηχανισμός ευελιξίας που βασίζεται σε προηγούμενο νόμο θα πρέπει να τροποποιηθεί και πάλι με βάση διάταξη νόμου. Σε ότι αφορά το μηχανισμό της διακοψιμότητας, κύκλοι του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι εφόσον εγκριθεί μπορεί να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση χωρίς προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.
Σκοπός της ρύθμισης για την ευελιξία είναι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι την έναρξη, αλλά και την ωρίμανση της λειτουργίας του Target Model, του νέου πανευρωπαϊκού μοντέλου- στόχου, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού.