Σημαντική μείωση παρουσιάζει η διεθνής ζήτηση φυσικού αερίου λόγω της πανδημίας,με συνέπεια να κατρακυλήσουν και οι τιμές με το spot LNG (υγροποιημένο αέριο) να υποχωρεί στ τέλη Μαϊου στα 1,85 δολ/MBTU, στο κατώτερο επίπεδο όλων των εποχών. Φορτία από τις ΗΠΑ προς την Ασία και την Ευρώπη έχουν ακυρωθεί, με αποτέλεσμα οι ροές φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις εξαγωγής να έχουν πέσει σε χαμηλό 13 ετών.
Η ζήτηση για LNG, σύμφωνα με έκθεση του Reuters, ήταν πάντως πιο ανθεκτική από τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά τη διάρκεια του lockdown, πιθανώς επειδή το LNG χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων και για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η κατανάλωση ηλεκτρισμού μπορεί επίσης να μειώθηκε αλλά με πολύ λιγότερες απώλειες σε σχέση με το πετρέλαιο, το οποίο επηρεάστηκε από τη μεγάλη “βουτιά” στις μεταφορές. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε πρόσφατα ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 4%, ποσοστό που είναι διπλάσιο από την πτώση κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Για το 2021 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ανάκαμψη αλλά όχι και ταχεία επιστροφή στα προ της κρίσης επίπεδα. ‘Αλλωστε οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούσαν πτωτική τάση και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Και ενώ ο ΟΠΕΚ έχει βρει ένα τρόπο για να συγκρατήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε κάποια επίπεδα, στο αέριο δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο.
“Η κρίση του COVID-19 θα έχει διαρκή αντίκτυπο στις μελλοντικές εξελίξεις της αγοράς, μειώνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης και αυξάνοντας τις αβεβαιότητες»” δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας , Fatih Birol.
Στην εγχώρια αγορά πάντως η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου δεν προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλή το 2020 και τούτο χάρη στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου έχουν σχεδόν υποκαταστήσει τις λιγνιτικές. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τη φετινή χρονιά η ζήτηση θα φθάσει τις 60 TWh έναντι των 65 TWh του 2019, αποδίδοντας μάλιστα μέρος της πτώσης στον ηπιότερο χειμώνα και όχι τόσο στην κρίση, αφού κατά την περίοδο του lockdown η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή ήταν υψηλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Απρίλιο η παραγωγή από φυσικό αέριο κάλυψε το 45,49% εγχώριου μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, με τις ΑΠΕ να ακολουθούν στο 44,49% και το λιγνίτη να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό του 3,99%. Δεδομένου ότι στόχος της ΔΕΗ είναι το 2023 να έχουν κλείσει όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και να λειτουργεί μόνον η υπό κατασκευή Πτολεμαϊδα 5, η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή θα παραμένει υψηλή.
Το πρώτο τετράμηνο του 2020 στο ελληνικό σύστημα εισέρευσε και διακινήθηκε φυσικό αέριο προς το εσωτερικό και το εξωτερικό σε ποσότητα 17% μεγαλύτερη έναντι του αντίστοιχου περσινού τετραμήνου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι εισαγωγές ανήλθαν στις 21.393 GWh έναντι 18.211 GWh το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020.
Αρκετοί εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι εισάγουν αέριο όχι μόνον για ίδιες ανάγκες ή την εσωτρική αγορά αλλά και για επανεξαγωγή, ιδίως την περίοδο αυτή που οι τιμές του LNG είναι χαμηλές.