Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται αμείωτο, συμπαρασύροντας τις τιμές χονδρικής και του ηλεκτρισμού, οι οποίες στην Ελλάδα διαμορφώνονται σταθερά πλέον σε επίπεδα άνω των 100 ευρώ/ MWh, καθώς η ζήτηση λόγω του καύσωνα είναι αυξημένη και η παραγωγή των ΑΠΕ μειωμένη, εξ αιτίας της άπνοιας.
Χθες, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 άγγιξε τα 58,39 ευρώ/τόνο, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ενώ η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη , στο ολλανδικό TTF, ξεπέρασε στα συμβόλαια Αυγούστου τα 35 ευρώ/MWh. Είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008, με τη κρίση του αερίου.
Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα, που τροφοδοτεί και την άνοδο της τιμής ηλεκτρισμού.
Οι τιμές του φυσικού αερίου ανέκαμψαν ραγδαία μετά την άρση του lockdown και την αναζωογόνηση της οικονομίας, ενώ οι τιμές των ρύπων ακολουθούν μία ξέφρενη ανοδική πορεία από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχοντας καταγράψει αύξηση 140% από τις αρχές του χρόνου εξ αιτίας των αυστηρότερων μέτρων για το Κλίμα. Χθες η διαρροή του σχεδίου αναθεώρησης της πολιτικής της ΕΕ για την περαιτέρω μείωση των ρύπων, που θα ανακοινωθεί επίσημα στις 15 Ιουλίου, έδωσε το έναυσμα για τη νέα άνοδο του CO2, το οποίο κατά τους αναλυτές θα δοκιμάσει σύντομα το επίπεδο των 60 ευρώ/τόνο.
Στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου έχει συμβάλει η αύξηση της χρήσης του για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς ο άνθρακας εγκαταλείπεται με γρήγορους ρυθμούς ειδικά στην Ευρώπη, η ανάγκη αναπλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αερίου για τη χειμερινή περίοδο και η υψηλή ζήτηση αερίου από την Ασία. Και επειδή και οι τρεις αυτές τάσεις, αναμένεται να συνεχιστούν, οι προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές του αερίου παραμένουν ισχυρά ανοδικές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το Ολλανδικό TTF την Τετάρτη 30/6 διαμορφώθηκε σε 34,6 ευρώ/MWh, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 39,9 ευρώ/MWh, του Οκτωβρίου στα 36 ευρώ/MWh, του Νοεμβρίου στα 36,59 ευρώ/MWh, του Δεκεμβρίου στα 36,6 ευρώ/MWh και του Ιανουαρίου 2022 στα 37,2 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο έσπασε το φράγμα των 30 ευρώ/MWh πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 21 Ιουνίου, ανεβαίνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 χρόνων.
Η πληρότητα των αποθηκών αερίου της Ευρώπης έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση φορτίων για την αναπλήρωσή τους σε μία περίοδο που για τους ίδιους λόγους είναι αυξημένη η ζήτηση και σε όλη την Απω Ανατολή, όπου όμως οι τιμές εισαγωγής είναι υψηλότερες από τις ευρωπαϊκές.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές εισαγωγής της Ευρώπης θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να προσελκύσει φορτία που σήμερα πηγαίνουν στην Ασία. Εν τω μεταξύ η Gazprom έχει μειώσει την προσφορά της, ενδεχομένως εν όψει της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream II, το φθινόπωρο.
Την όλη κατάσταση επιδεινώνουν οι καιρικές συνθήκες, με τους καύσωνες και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Ασία. Η ζήτηση είναι παντού αυξημένη.
Το σκηνικό αυτό προδιαγράφει υψηλές τιμές και για τον ηλεκτρισμό, πράγμα που αποτυπώνεται καθημερινά στην εγχώρια αγορά, η οποία εδώ και περίπου 10 ημέρες κινείται πάνω από τα 100 ευρώ/ MWh. H πτώση της θερμοκρασίας και τα…μελτέμια, που θα αυξήσουν την αιολική παραγωγή, μπορεί να βοηθήσουν σε μία αποκλιμάκωση από την αιχμή των τιμών, αλλά το φυσικό αέριο και οι ρύποι θα εξακολουθούν να πιέζουν ανοδικά την αγορά. Από τον Σεπτέμβριο δε, η ανατίμηση ή ένα μέρος αυτής αναμένεται να περάσει και στους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά- στις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης είναι ήδη ορατή- , καθώς τα περισσότερα τιμολόγια ηλεκτρισμού είναι συνδεδεμένα με τις τιμές στη χονδρική.