Εκ νέου άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά hub έφεραν οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του αγωγού Nord Stream 2, καθώς προμηνύεται νέα καθυστέρηση στις παραδόσεις ρωσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό, μετά σχετική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου..
Το γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ρωσογερμανικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν εξαιρείται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν οι ιδιοκτήτες αγωγών να διαφέρουν από τους προμηθευτές του φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός,
Το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ απέρριψε την πρόσκληση που υπέβαλαν πέρυσι οι φορείς του έργου, το οποίο υποστηρίζεται από την Gazprom, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Είχαν υποστηρίξει ότι οι κανόνες ήταν διακριτικοί.
Το δικαστήριο δεν εξήγησε αμέσως την απόφασή του, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Gazpom είχε ανακοινώσει ότι ο Nord Stream 2 θα μπορούσε μέχρι το τέλος του χρόνου να παραδώσει πάνω από 5 δις κμ αερίου την ημέρα, πράγμα που προκάλεσε την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά hub. Με την ανακοίνωση της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου όμως οι τιμές ανέβηκαν και πάλι στο ολλανδικό ΤΤF, που είναι η αγορά αναφοράς για την Ευρώπη.
«Η ρωσική Gazprom θα αναγκαστεί να δημοπρατήσει τη χωρητικότητα του αγωγού, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τις παραδόσεις», δήλωσε ο αναλυτής φυσικού αερίου της Refinitiv Xun Peng,στο Euractiv.
Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν από τις εταιρείες που παράγουν, μεταφέρουν και διανέμουν φυσικό αέριο εντός του μπλοκ να είναι χωριστές ή «διαχωρισμένες». Στόχος τους είναι να διασφαλίσουν θεμιτό ανταγωνισμό στην αγορά και να αποτρέψουν τις εταιρείες από το ενδεχόμενο να εμποδίσουν την πρόσβαση των ανταγωνιστών στην υποδομή.
Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία που μεταφέρει το φυσικό αέριο πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρίτους παίκτες, δημοπραττόντας ένα μέρος της χωρητικότητά του σε τρίτους.
Ο φορέας εκμετάλλευσης Nord Stream 2 ισχυρίζεται ότι οι κανόνες, που τροποποιήθηκαν το 2019, είχαν ως στόχο να υπονομεύσουν τον αγωγό. Το έργο συναντά την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως χωρών οι οποίες πλήττονται από το έργο, καθώς τις παρακάμπτει και χάνουν έσοδα, ενώ άλλες θεωρούν ότι αυξάνει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.
Οι κανονισμοί της ΕΕ θα κοστίσουν πρόσθετο χρόνο και χρήμα στο Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Γερμανία απευθείας με τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά δεν θα σταματήσουν την ολοκλήρωσή του.
Η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε αφού η κοινοπραξία του αγωγού ζήτησε την επανεξέταση προγενέστερης απόφασης του Μαϊου 2020 της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, την Bundesnetzagentur, η οποία είχε αρνηθεί να χορηγήσει εξαίρεση.
Ο δίδυμος αδελφός του νέου αγωγού, ο Nord Stream 1, ο οποίος λειτουργεί εδώ και χρόνια, έχει απαλλαγεί από τους κανόνες διαχωρισμού, που ισχύουν μετά 2011, επειδή αντιμετωπίστηκε ως διασύνδεση και όχι ως άμεσος προμηθευτής.
Δεν είναι σαφές πώς άλλοι προμηθευτές εκτός από τη ρωσική μονοπωλιακή Gazprom θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν έναν υπεράκτιο αγωγό που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί «εταιρικό ζήτημα», προσθέτοντας ότι η κοινοπραξία πρέπει να το φροντίσει η ίδια.
Στην κοινοπραξία που ελέγχει τον Nord Stream 2, εκτός από τη Gazprom, μετέχουν επίσης πέντε δυτικές ενεργειακές εταιρείες, οι γερμανικές Uniper και Wintershall-Dea,η Royal Dutch Shell, η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie, οι οποίες ανέλαβαν το 50% της χρηματοδότησης.
Το έργο ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρητικότητας μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, αντιμετώπισε πολιτική αντίσταση από την Ουάσινγκτον, καθώς και από την Ουκρανία και την Πολωνία, οι οποίες θα χάσουν τις προσοδοφόρες δραστηριότητες διαμετακόμισης εάν ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον περασμένο μήνα κατέληξαν σε συμφωνία που απέτρεψε την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων με στόχο τον
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνον 15 χιλιόμετρα έμειναν για να τελειώσει το έργο. Η Μέρκελ τον προέτρεψε να παρατείνει τη συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου με την Ουκρανία, που λήγει το 2024.