Η χθεσινή υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού από τα επίπεδα ρεκόρ της Τρίτης δεν αλλάζουν το σκηνικό της ενεργειακής κρίσης προς το παρόν τουλάχιστον, αν και πρόσθετα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά, καθώς οι υψηλές τιμές προσελκύουν στην Ευρώπη LNG που προοριζόταν σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Πλοία που μετέφεραν LNG στην Ασία αλλάζουν προορισμό στη μέση του ταξιδιού, προκειμένου να επωφεληθούν από το “καπέλο” που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για να αγοράσουν αέριο.
Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Platts, η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών και ασιατικών τιμών είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί.
Οι αποστολές spot LNG στην Ευρώπη κοστολογούνταν σε περίπου 48,5 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες(BTU) σε σύγκριση με τα 41 $/Mmbtu που πληρώνουν για το ίδιο προϊόν στην Ασία. Ας σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οι τιμές στην Ασία ήταν κατά μέσο όρο 5 $/Mmbtu πάνω από αυτές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ίδιο οίκο.
Από τις κινήσεις των LNG carriers, που παρακολουθεί ο εξειδικευμένος οίκος συμβούλων ICIS, φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλοία που είχαν αποπλεύσει από τις ΗΠΑ με προορισμό την Ασία αλλάζουν κατεύθυνση και στρέφονται προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Μάλιστα καταγράφηκε και η πρώτη αποστολή αυστραλιανού LNG στην Ευρώπη, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Ας σημειωθεί ότι κατά τους περισσότερους μήνες του 2021, τις μεγαλύτερες ποσότητες LNG απορροφούσαν οι αγοραστές από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Μάλιστα ο ανταγωνισμός με τους Ασιάτες, που τότε πλήρωναν υψηλότερες τιμές για να προμηθευτούν αέριο ήταν ένας από τους λόγους που οι Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν εγκαίρως να αναπληρώσουν τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες και να προετοιμαστούν από την άνοιξη και το καλοκαίρι για τις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα.
Τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Οι Ασιάτες γέμισαν τις αποθήκες τους και τα αδέσμευτα φορτία LNG από τα λιμάνια του Ατλαντικού που κατευθύνονταν προς την Ασία στρέφονται προς την Ευρώπη για να εκμεταλλευτούν τις αυξανόμενες τιμές του LΝG και την υψηλή ζήτηση.
Μετά το ρεκόρ όλων των εποχών, των 182 ευρώ/MWh που κατέγραψε την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, η τιμή σποτ ΤΤF, χθες υποχώρησε στα 165,550 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο που παραμένει εξαιρετικά υψηλό και το οποίο αν διατηρηθεί θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πτώση παρατηρήθηκε χθες και στις τιμές ηλεκτρισμού στη χονδρικής. Στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή υποχωρεί για σήμερα κατά 16,3% στα 348,33 ευρώ/MWh, μετά το ρεκόρ των 415 ευρώ/MWh της Τρίτης. Κάτω από τα 400 ευρώ έπεσαν οι τιμές σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση τη Γαλλία στα 416,44 ευρώ/MWh (-8,1%), την Ιταλία στα 413,88 ευρώ/MWh και την Ελβετία στα 403,19( -7,4%).
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Gazprom για το 2022 εκτιμά ότι η εξαγωγική της τιμή θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά κατά 6%, μία μάλλον συντηρητική εκτίμηση, δεδομένης της κατάστασης.