Τη μερίδα του λέοντας από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων το 74,9%, παίρνει το 2022 το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με βάση τη νέα απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα, την τέταρτη κατά σειρά που για ακόμα φορά αυξάνει το μερίδιο του ΤΕΜ, έστω και οριακά αυτή τη φορά, καθώς μέχρι τώρα ίσχυε ότι το 73,86% των εσόδων κατευθυνόταν για το ΤΕΜ
Ας σημειωθεί ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο ο φορέας που εισέπραττε άνω του 70% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων ήταν ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Τώρα το μερίδιο του ΕΛΑΠΕ μειώνεται στο 3,8% από 4%, βάσει της ακριβώς προηγούμενης απόφασης. Και μόνον η ανάγκη αυτής της περιορισμένης ανακατανομής των κονδυλίων υπέρ του ΤΕΜ δείχνει πόσο έχουν στενέψει τα περιθώρια επιδότησης των ενεργειακών λογαριασμών όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση.
Το ΤΕΜ είναι ο φορέας που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2021 προκειμένου να επιδοτηθούν αρχικώς οι λογαριασμοί ρεύματος και πλέον και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στη χονδρική αγορά
Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός κ. Σκρέκας και ο υφυπουργός κ. Γιώρος Αμυράς, τα κονδύλια για τον ΕΛΑΠΕ μειώνονται στο 3,8% από 4%.
Η υπόλοιπη κατανομή των εσόδων από τους ρύπους έχει ως εξής:
. Ποσοστό 11% των εσόδων διατίθεται για να καλύψει τις ανάγκες της ενίσχυσης για επιχειρήσεις που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Τυχόν ποσό, το οποίο δεν χρησιμοποιείται για τον παραπάνω σκοπό αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.
. Ποσοστό 0,6% διατίθεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), εκ του οποίου, ποσοστό 10% διατίθεται για την αποκλειστική υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το υπόλοιπο ποσό διατίθεται για τους σκοπούς, τη λειτουργία και τις δράσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
. Ποσοστό 4,5% διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές.
Οι δράσεις μπορεί να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια.
. Ποσοστό 1,5% διατίθεται στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
. Ποσοστό 1,5% διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ποσοστό 0,2% διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει σχετικά με θέματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας της στοιβάδας του όζοντος καθώς και για την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
. Ποσοστό 1% διατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.
. Ποσοστό 1% των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.
Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που το ΤΕΜ δεν χρησιμοποποιήσει το ποσό που του αναλογεί εντός του έτους, τότε αυτό μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των δημοπρασιών ρύπων αλλά και για τη διαχείριση των δυο λογαριασμών του ΕΛΑΠΕ και του ΤΕΜ, τα έσοδα από τις δημοπρασίες με μέση τιμή ρύπων τα 75 ευρώ ανά τόνο (σήμερα η τιμή κινείται γύρω από τα 95-96 ευρώ/τόνο), θα ανέλθουν για το 2022 περίπου στα 2 δις ευρώ. Ανα επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, τότε ποσό περίπου 1,5 δις ευρώ θα κατευθυνθεί στις επιδοτήσεις των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021ως και τον Φεβρουάριο 2022 τα κονδύλια που διατίθενται για τις επιδοτήσεις υπολογίζονται κοντά στα 2 δις ευρώ.