Η επίσημη εκκίνηση του έργου του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επανεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ηγετών από πολλές Βαλκανικές χώρες και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Πρόκειται για μία εκδήλωση με ιδιαίτερα συμβολική σημασία, καθώς η εκκίνηση του έργου συμπίπτει με την προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το τέρμιναλ δεν προορίζεται μόνον για την κάλυψη εγχώριων αναγκών σε αέριο αλλά και για την τροφοδοσία γειτονικών χωρών, με υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα επανεριοποιείται στο σταθμό και θα μεταφέρεται στη συνέχεια μέσω αγωγικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο.
Στόχος είναι το FSRU να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην Αποθήκη του Τελωνείου, εντός του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός του πρωθυπουργού Κυρικάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρκ Μισέλ και τοπικοί αξιωματούχοι.
Το έργο αναπτύσσει η εταιρία Gastrade, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν με ποσοστό 20% ο καθένας, η κα Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ και η βουλγαρική Bulgartransgas
Ο σταθμός αποτελείται από ένα μετασκευασμένο LNG carrier, το οποίο θα έχει δυνατότητα αποθήκευσης ως 170.000 κυβικά μέτρα αερίου και θα διαθέτει 4 μονάδες επαναεριοποίησης, δυναμικότητας 400 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου/ώρα. Θα αγκυροβοληθεί στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και θα συνδέεται με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω αγωγού, που θα κατασκευαστεί.
Ο πλωτός σταθμός θα είναι μήκος περίπου 300 μέτρα, πλάτος 32,5 μέτρα και ύψος 26,5 μέτρα.
Ας σημειωθεί ότι η Gastrade υπέβαλε πρόσφατα στη ΡΑΕ αίτηση για την ανάπτυξη και δεύτερου ανεξάρτητου πλωτού σταθμού, το“Thrace INGS”, που θα εγκατασταθεί στο Θρακικό Πέλαγος.