Πτωτική πορεία ακολούθησαν και χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τησυμβιβαστική φόρμουλα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πληρωμές του αερίου στη Ρωσία, μία φόρμουλα για την οποία ήδη, εδώ και καιρό, είχε προϊδεάσει τις χώρες-μέλη.
Το “κλειδί” για να μην μπλοκαριστούν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου ή να μην θεωρηθεί ότι παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι ο ευρωπαίος εισαγωγέας όταν πληρώνει σε λογαριασμό σε ευρώ, ακόμα και σε ρωσική τράπεζα, να δηλώνει ότι έκλεισε η συναλλαγή.
Στο πλαίσιο της νέας φόρμουλας αναμένεται να κινηθεί και η ΔΕΠΑ -Εμπορίας, όπως και οι άλλες εταιρίες που εισάγουν ρωσικό αέριο στη χώρα μας,-αν δεν το έχουν ήδη πράξει- καθώς από τις 20 Μαίου και μετά θα πρέπει να εκτελεστούν πληρωμές στη Gazprom για αέριο που έχει παραδοθεί.
Ας σημειωθεί ότι χθες η τιμή του αερίου στα συμβόλαια TTF Iουνίου υποχωρούσε στο κλείσιμο στα 92,490 ευρώ/MWh (-4,532%) συνεχίζοντας την καθοδική πορεία της Παρασκευής, όταν κατέγραψε απώλειες 9,2%, καθώς η αγορά εκτιμά πλέον ότι εξασθενεί ο κίνδυνος διακοπής της ροής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Αντίθετα το ρούβλι χθες το πρωί ανέβηκε σε σχέση με το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών.
Η γερμανική εταιρία ηλεκτρισμού RWE ανακοίνωσε ήδη άνοιγμα λογαριασμού σε ευρώ στη Ρωσία, ενώ το ίδιο φέρονται να έχουν κάνει και άλλοι ευρωπαίοι εισαγωγείς ρωσικού αερίου, είτε απ’ ευθείας σε τράπεζα στη Ρωσία, είτε στη θυγατρική της Gazprombank στην Ελβετία.
Στην ενημερωμένη καθοδήγηση που έδωσε την Παρασκευή στις χώρες- μέλη η Κομισιόν διευκρίνισε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε προκαθορισμένη τράπεζα χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, εφόσον πληρώνουν στο νόμισμα που προβλέπει η σύμβασή τους. Η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων ευρωπαϊκών εταιριών με τη Gazprom αφορά σε πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια.
Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» λέγοντας ότι όταν πληρώνουν ευρώ ή δολάρια, θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί, αναφέρει το έγγραφο καθοδήγησης της Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι πληρωμές στο νόμισμα που αναγράφει η εκάστοτε σύμβαση θα πρέπει να είναι σαφές ότι απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή. Τερματίζοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία τελεί υπό κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.
Το όλο θέμα με τις λεγόμενες πληρωμές σε ρούβλια ανέκυψε όταν η Ρωσία, επ’ απειλής διακοπής της τροφοδοσίας, ζήτησε από ξένους αγοραστές αερίου να πληρώνουν για το φυσικό αέριο ανοίγοντας δύο λογαριασμούς στη Gazprombank, έναν σε ευρώ ή δολάρια και ένα δεύτερο σε ρούβλια. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα κατέθεταν την πληρωμή στον πρώτο λογαριασμό, κατόπιν η Gazprombank θα μετέτρεπε τα ποσά σε ρούβλια και θα τα κατέθετε στον δεύτερο λογαριασμό, από τον οποίο θα πληρωνόταν η Gazprom
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι η νέα μέθοδος, που εγκρίνει η ΕΕ δεν θα προκαλέσει προβλήματα.