Σοκ έχει προκαλέσει η νέα απότομη άνοδος της τιμή του φυσικού αερίου, κατά περίπου 30% σήμερα πριν υποχωρήσει στο κλείσιμο, καθώς η Gazprom μείωσε κατά 40% τη ροή αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 και απειλεί με πλήρη διακοπή, σε μία περίοδο που η Ευρώπη γεμίζει τις αποθήκες αερίου, χωρίς όμως ακόμα να έχει φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Οι Ευρωπαίοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι κάνει παιχνίδι με τις τιμές, ενώ ο ρωσικός όμιλος απέδωσε τις ευθύνες για τις περικοπές στον Καναδά, όπου είχαν αποσταλεί για συντήρηση/επισκευή ορισμένα τμήματα του εξοπλισμού του αγωγικού συστήματος αλλά η επιστροφή τους έχει καθυστερήσει. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν συνεχιστεί η καθυστέρηση, τότε οι ροές αερίου θα διακοπούν πλήρως.
Η χρηματιστηριακή αγορά αερίου, όπως αποτυπώνεται στην τιμή TTF του ολλανδικού hub, αντέδρασε σπασμωδικά και μεγάλη μεταβλητότητα , με την τιμή στο συμβόλαιο Ιουλίου στην ενδοημερήσια αγορά να εκτινάσσεται ως τα 148, 745ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 30%, για να κλείσει τελικώς στα 118,010 ευρώ/MWh (-1,938%).
H χθεσινή μείωση των ροών, η δεύτερη τις δύο τελευταίες ημέρες, συνέπεσε μάλιστα με την επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας στο Κίεβο. Με την χθεσινή μείωση, η παροχή ρωσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος ενώνει απ’ ευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία, έχει περιοριστεί στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού
Την περίοδο αυτή, μπορεί λόγω καλοκαιριού οι καταναλώσεις αερίου να είναι περιορισμένες, όμως όλες οι χώρες της Ευρώπης γεμίζουν τις αποθήκες τους, με στόχο η πλήρωση να φθάσει στο 80% των αποθηκευτικών χώρων ως τον Οκτώβριο και ως το 90% τον Νοέμβριο, οπότε ξεκινά η χειμερινή περίοδος, υπενθυμίζει το Reuters σε σχετικό του άρθρο. Σήμερα η μέση πληρότητα των αποθηκών αερίου της Ευρώπης υπολογίζεται στο 56%
Αν τελικώς η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές στον Nord Stream 1, τότε η όλη διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου θα γίνει πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Οι ροές από τον Nord Stream 1 δεν επηρεάζουν μόνο τη Γερμανία, αλλά και τη Σλοβακία, τη Τσεχία, την Ιταλία, την Αυστρία ακόμα και τη Γαλλία, χώρες που ήδη διαπίστωσαν μειωμένες ποσότητες.
Ας σημειωθεί δε ότι ο Nord Stream 1 θα κλείσει εντελώς στο διάστημα 11-21 Ιουλίου για την ετήσια συντήρηση
Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον πρόβλημα που αφορά στις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG). Μια πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα σε μονάδα εξαγωγής LNG της Freeport LNG, στο Τέξας των ΗΠΑ έθεσε τον εν λόγω σταθμό εκτός σύνδεσης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια και ως το τέλος του 2022 η μονάδα θα λειτουργεί μόνο εν μέρει.
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ
Η πρόσφατη έξαρση της ευρωπαϊκής τιμή του φυσικού αερίου έρχεται σε συνέχεια ενός εξαιρετικά ασταθούς Μαΐου, με την τιμή TTF να ξεκινά από 96,7 ευρώ/MWh στις 2/5, για να φθάσει στα 108,8 ευρώ/MWh στις 12/5 και να πέσει στα 86,5 ευρώ/MWh στις 23/5.
Το υψηλό επίπεδο τιμών δεν εμπόδισε την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου τον Μάιο να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές LNG το οποίο έφθασε να καλύπτει το 71% του συνολικού μίγματος αερίου., παρότι θεωρητικά είναι το ακριβότερο αέριο. Η διείσδυση του LNG στο εγχώριο μείγμα είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 ανήλθαν σε 4,6 TWh, αυξημένες κατά 39% σε μηνιαία βάση και κατά 6% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους.
Ποσότητα ισοδύναμη με 3,3 TWh ή το 71% εισήχθη από την Αγία Τριάδα (δηλαδή φορτία LNG στη Ρεβυθούσα),-ενδεχομένως κάποια με προορισμό τη Βουλγαρία- 0,2 TWh ή 3% από το Σιδηρόκαστρο (Gazprom), 0,1 TWh ή 2% από τους Κήπους (τουρκική Botas) και 1,1 TWh ή 24% από τη Νέα Μεσημβρία (αγωγός ΤΑΡ)
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, τα φορτία LNG που αναμένεται να φτάσουν τον Ιούλιο στη Ρεβυθούσα είναι 8 και η συνολική ποσότητα που θα εισαχθεί θα είναι 650.544 κ. μ. φυσικού αερίου, αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο που ανήλθε στα 637.411 κυβικά μέτρα.
Ανάμεσα στα φορτία LNG, υπάρχουν τρία της ΜΕΤ Energy για εφοδιασμό της βουλγαρικής αγοράς, δύο της Μυτιληναίος, ένα της ΔΕΠΑ, ένα της Elpedison και ένα της ΔΕΗ.
Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 90,2 ευρώ/MWh, ενώ στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα στην αγορά της επόμενης ημέρας, ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 89,26 ευρώ/MWh. Οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 143.911 MWh.