Mε κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η αγορά τις εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο, καθώς μετά την ανακοίνωση του Καναδά ότι θα επιτρέψει την επιστροφή της τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1, οι τιμές του αερίου υποχώρησαν …όλοι όμως περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας. Εν τω μεταξύ, οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σήμερα στα 374,85 ευρώ/MWh, μετά από ένα άλμα 54,8%, σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης ημέρας.
To Kρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αν επιστραφεί η τουρμπίνα, τότε θα αυξήσει τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.
Ας σημειωθεί ότι η Μόσχα, από τον Ιούνιο, όταν μείωσε κατά 60% τις ροές αερίου προς τη Γερμανία από τον αγωγό Nord Stream 1, επικαλείτο το ζήτημα της τουρμπίνας ως την αιτία για την πτώση των ροών. To συγκεκριμένο μηχάνημα είχε σταλεί από τη Siemens Energy για επισκευή στον Καναδά και δεν είχε επιστρέψει, λόγω των κυρώσεων.
Η υπόθεση της τουρμπίνας είχε φθάσει να απασχολήσει και τους G-7 στην πρόσφατη σύνοδό τους, μετά την εκτόξευση των τιμών του αερίου και το χάος που προκλήθηκε στην αγορά, ειδικά στη Γερμανία, η οποία χωρίς το ρωσικό αέριο αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ενεργειακού ελλείμματος που απειλεί την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη.
Βέβαια, το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ. Σήμερα ξεκινά η προγραμματισμένη τεχνική συντήρηση του αγωγού Nord Stream I, που ολοκληρώνεται στις 21 Ιουλίου και κατά τη διάρκειά της δεν θα υπάρχει καθόλου ροή από τον αγωγό. Πολλοί ανησυχούν ότι η Μόσχα, με πρόσχημα την ανάγκη παράτασης των τεχνικών εργασιών στον αγωγό ή κάποια άλλη δικαιολογία μπορεί να κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα και στη συνέχεια.
Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε το Σάββατο πως εκδίδει μία “χρονικά περιορισμένη και ανακαλούμενη άδεια” εξαίρεσης από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επιστροφή της τουρμπίνας. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και κάποια επιπλέον μέτρα κατά της Μόσχας.
Την Παρασκευή, αφού ήδη είχε γίνει γνωστή η πρόθεση επιστροφής της τουρμπίνας- η τιμή TTF στο συμβόλαιο Aυγούστου έκλεισε στα 169,130 ευρώ/MWh (-3,47%), αφού προηγουμένως, κατά τα μέσα της συνεδρίασης στο ολλανδικό hub, είχε φθάσει ως τα 185,75 ευρώ/ΜWh.
Στην αγορά ηλεκτρισμού, πάντως τόσο την ελληνική όσο και τις περισσότερες ευρωπαϊκές, οι τιμές για σήμερα παραμένουν πολύ υψηλές. Στην εγχώρια αγορά η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται σήμερα στα 374,85 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 54,8%, καθώς το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από αέριο αυξάνεται στο 44,6%, των ΑΠΕ μειώνεται στο 25,2%, του λιγνίτη υποχωρεί στο 9,9% και των υδροηλεκτρικών διαμορφώνεται στο 6%.
Η Ιταλία παραμένει η πιο ακριβή αγορά της Ευρώπης με 414,33 ευρώ/MWh (+27,9%).
To μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι αν θα επανέλθουν οι ροές του αερίου. Ολες οι χώρες της ΕΕ παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, έτοιμες να εφαρμόσουν τα έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση της ασφάλειας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων και των διακοπών της παροχής αερίου ή/και ηλεκτρισμού, αν χρειαστεί.
Η χώρα μας, αν και βρίσκεται σε καλύτερη θέση ως προς την ενεργειακή επάρκεια, λόγω της εναλλακτικής τροφοδοσίας με υγροποιημένο αέριο και τον αγωγό ΤΑΡ έχει καταστρώσει plan b. Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει μέτρα, όπως την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, ως την αλλαγή καυσίμου με τη χρήση diesel σε πέντε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου αλλά και τις περικοπές στη βιομηχανική κατανάλωση αν χρειαστεί.