Nέο άλμα σε πολύ υψηλά επίπεδα παρουσίασαν χθες οι τιμές του φυσικού αερίου, δοκιμάζοντας τις αντοχές των αγορών και διατηρώντας υψηλά τις τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας , τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού.
Στο ολλανδικό hub, το συμβόλαιο TTF Σεπτεμβρίου- που αποτελεί την τιμή αναφοράς για το αέριο στην Ευρώπη- εκτινάχθηκε χθες στα 229,800 ευρώ/MWh μετά από μία άνοδο κατά 11,495%.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα ΄όσο οι ροές από τη Ρωσία παραμένουν περιορισμένες και πλησιάζει η χειμερινή περίοδος. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η τιμή του αερίου κλείνει συνεχώς ανοδικά και αντίστοιχα προοιωνίζεται και η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες.
Στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται για σήμερα στα 397,33 ευρώ/MWh, 5% πάνω από τα επίπεδα της προηγουμένης. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου φθάνει στο 45,9% του μείγματος καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 20,8%, ο λιγίτης με 16,8%, τα υδροηλεκτρικά με 6,8%. Το μερίδιο των εισαγωγών περιορίζεται στο 4%, ενώ οι εξαγωγές φθάνουν στο 10,3%. Η υψηλότερη τιμή για σήμερα είναι τα 521 ευρώ/MWh και η ελάχιστη τα 225,58 ευρώ/MWh.
Ωστόσο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού, που διαμορφώνονται με βάση την ακριβότερη μονάδα που εισέρχεται στο σύστημα, εν προκειμένω μονάδα φυσικού αερίου, αντανακλούν τις χρηματιστηριακές τιμές TTF συμβολαίων παράδοσης Αυγούστου, δηλαδή αυτές που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα
Το επίπεδο το 200 ευρώ/MWh ξεπεράστηκε στο ολλανδικό hub στα τέλη Ιουλίου, όταν η Gazprom μείωσε στο 20% της χωρητικότητας του Nord Stream 1, του αγωγού Ρωσίας- Γερμανίας, τις ροές στη Γερμανία. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές που καταγράφονται μετά τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ενεργειακή κρίση εκτιμάται ότι μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς απομένουν δύο μήνες από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης και η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τους ψυχρότερους μήνες. Ενδεχόμενες περαιτέρω διακοπές εφοδιασμού μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την επιβολή δελτίων στην κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου.
Πάντως τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη έχουν ανακάμψει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα για την τρέχουσα περίοδο του χρόνου. Το νέο κύμα καύσωνα όμως που έπληξε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ξηρασία που έχει μειώσει το επίπεδα νερού στο Ρήνο δημιουργώντας προβλήματα στη ναυσιπλοϊα και τη μεταφορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα προκάλεσαν νέες ανησυχίες, καθώς στη Γερμανία έχουν αυξηθεί οι μονάδες που χρησιμοποιούν άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή. Ταυτόχρονα η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προς αποθήκευση αυξάνεται συνεχώς, τόσο στην Ευρώπη για το σχηματισμό επαρκών αποθεμάτων, όσο και στην Ασία που, παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανεφοδιάζεται για τα χειμώνα, διεκδικώντας επίσης μεγάλες ποσότητες LNG.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου (TTF) έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 350%, από έτος σε έτος, ενώ στην ηλεκτρική ενέργεια οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν εκτιναχθεί κατά 540% και 790% αντίστοιχα.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για φυσικό αέριο και άνθρακα αυτό το χειμώνα εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την πτώση των τιμών και η όποια περαιτέρω μείωση ή η πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θεωρείται ότι θα δώσει νέα ώθηση στις τιμές.