Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ έχει καταλάβει την πρώτη θέση στο μείγμα των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου της χώρας, με μερίδιο 58% στο πρώτο εξάμηνο του έτους και προοπτικές περαιτέρω αύξησης όσο αυξάνονται και οι συνολικές ποσότητες LNG που εισρέουν στη χώρα.
Για τον Σεπτέμβριο ο ΔΕΣΦΑ έχει προγραμματίσει την εκφόρτωση 13 φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ έτοιμο να υποδεχθεί υγροποιημένο αέριο είναι και το νέο FSU, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη Ρεβυθούσα.
Με βάση το τρέχον πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ τον Σεπέμβριο αναμένονται στη Ρεβυθούσα 13 φορτία συνολικής δυναμικότητας 562.525 κ.μ.
Από αυτά, τέσσερα φορτία ανήκουν στη Βουλγαρική MET Energy δυναμικότητας 104.579 κ.μ. και δυο στην επίσης βουλγαρική Bulaz EAD δυναμικότητας 110.783 κ.μ. Η ΔΕΠΑ εισάγει επίσης δυο φορτία συνολικής δυναμικότητας 100.443 κ.μ. η Elpedison τρία φορτία δυναμικότητας 62.083 κ.μ. Η Motor Oil εισάγει ένα φορτίο δυναμικότητας 36.927 κ.μ. και η Μυτιληναίος ένα φορτίο 147 κ.μ. Αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία της Motor Oil, της Bulgargaz και της Elpedison που μοιράζονται ένα φορτίο το οποίο αναμένεται να αφιχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.
Οι ποσότητες LNG που είναι προγραμματισμένες να αφιχθούν τον Σεπτέμβριο είναι χαμηλότερες, από τις αντίστοιχες εισαγωγές του Αυγούστου, οι οποίες έφθασαν στα 609.573 κ.μ. Ωστόσο το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ τακτικά αναθεωρείται ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των εισαγωγέων φυσικού αερίου.
Παρότι όλα τα φορτία δεν κλείνονται αναγκαστικά στην τιμή αναφοράς ΤΤF , που έχει πάρει την ανιούσα το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι υψηλές τιμές αναγκάζουν εκ των πραγμάτων την αγορά να κινείται πολύ προσεκτικά. Χθες, το TTF στο συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρούσε στη λήξη της συνεδρίασης στα 254.000 ευρώ/MWh (-6,824%). H τιμή αυτή μπορεί να είναι σαφώς χαμηλότερη από τα ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, δεν παύει όμως να είναι εξαιρετικά ακριβή. Φαίνεται πως η συζήτηση στην Ευρώπη για την αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού και οι προτάσεις που ακούγονται περί επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου, σαν να έχουν φρενάρει τη φόρα ανόδου στις τιμές του αερίου.
Ας σημειωθεί ότι από σήμερα και ως τις 2 Σεπτεμβρίου η Gazprom διακόπτει πλήρως τη ροή αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες της χώρας είναι ήδη υψηλότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα για την περίοδο αυτή.
Στην ελληνική αγορά, στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος την προηγούμενη εβδομάδα (22 Αυγούστου - 28 Αυγούστου 2022) διαμορφώθηκε στα 214,11 ευρώ/MWh, ενώ οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 44.900 MWh.
Πάντως σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΡΑΕ η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Ιούνιο ήταν 76,6 ευρώ/MWh, έναντι 84,6 ευρώ/MWh τον Μάιο και 104,3 ευρώ/MWh τον Απρίλιο που καταγράφηκε και ιστορικά υψηλότερη τιμή εισαγωγής αερίου στην ελληνική αγορά. Ας σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο ράλι στις τιμές του αερίου ξεκίνησε τον Ιούνιο, για να κλιμακωθεί απότομα από τα τέλη Ιουλίου και μετά, όταν η Gazprom μείωσε τις ροές προς τη Γερμανία στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία για το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να θεωρούν ότι το χειμώνα μπορεί να διακοπούν εντελώς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εναλλακτικές προμήθειες αερίου, με πρώτο το LNG έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη. Η αυξημένη ζήτηση για φορτία υγροποιημένου αερίου είναι και ένας από τους βασικούς λόγους ανόδου της τιμής.
Η στροφή προς το LNG είναι εμφανής και στη χώρα μας. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εγκατάσταση της Ρεβυθούσας κάλυψε το 44% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας, ενώ οι εξαγωγές, λόγω Βουλγαρίας, αυξήθηκαν κατά 134,33%. Μάλιστα τον Μάιο και τον Ιούνιο τα φορτία LNG έφθασαν να καλύπτουν πάνω από το 65% του εισαγόμενου μείγματος αερίου. Ενα σημαντικό τμήμα πάντως αφορούσε σε εισαγωγές για λογαριασμό της Βουλγαρίας, προς την οποία η Gazprom διέκοψε τον Μάιο την παροχή αερίου, επειδή η Σόφια αρνήθηκε να πληρώσει με τους λεγόμενους λογαριασμούς σε ρούβλια.
Όπως και το 2021, το μεγαλύτερο μέρος του LNG στη Ρεβυθούσα έχει εισαχθεί από τις ΗΠΑ, που κάλυψαν το 58,94% των προμηθειών το πρώτο εξάμηνο, ακολουθούμενες από την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και το Ομάν.