Tη χρυσή τομή για τον προσδιορισμό του πλαφόν στο φυσικό αέριο, μεταξύ μίας τιμής αρκετά χαμηλής ώστε να είναι ανεκτή από τους καταναλωτές αλλά και αρκετά υψηλής που να μην διαταράσσει τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που τάσσονται υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών, προκειμένου να πείσουν τη Γερμανία να άρει τις αντιρρήσεις της.
Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των χωρών που συντάσσονται με το πλαφόν, προκειμένου να διαμορφώσουν τεχνικά ένα σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο εξέφρασε την αισιοδοξία της χθες, σε συνέντευξη στο Bloomberg, πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα καταφέρει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του να εγκαταλείψει την αντίθεση στο πλαφόν, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες, αύριο Τετάρτη.
Ωστόσο το σημείο ισορρροπίας για την τιμή πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Στις συνεχείς διαβουλεύσεις που γίνονται την περίοδο αυτή, διαβουλεύσεις όχι μόνον μεταξύ χωρών αλλά και με traders και μεγάλες εταιρίες προκειμένου οι κυβερνήσεις να αφουγκραστούν τον παλμό της αγορά ο στόχος είναι ένας: H τιμή που θα οριστεί να είναι μεν όσο χαμηλή χρειάζεται για να έχει αντίκτυπο στις τελικές τιμές καταναλωτή αερίου και ηλεκτρισμού, ταυτόχρονα όμως να παραμένει ελκυστική για τους προμηθευτές αερίου της Ευρώπης, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διαταραχής του εφοδιασμού, επειδή οι εταιρίες θα στραφούν σε αγορές τρίτων χωρών που θα πληρώνουν υψηλότερες τιμές.
Οι επιπτώσεις του πλαφόν στην επάρκεια αερίου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλούνται η Γερμανία και άλλες χώρες, στην αντίθεσή τους προς τον διοικητικό προσδιορισμό της τιμής. Στο ζήτημα αυτό, όπως και στο επιχείρημα ότι με παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά δεν λύνεται το πρόβλημα, έδωσε τη δική του απάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στο Bloomberg. «Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Οι πιέσεις που ασκούνται για την υιοθέτηση του πλαφόν, καθώς 15 χώρες- μέλη της ΕΕ έχουν συνυπογράψει κοινή επιστολή για το σκοπό αυτό, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό πληρότητας των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου φαίνεται να αποτυπώνονται στην αγορά. Χθες η τιμή του TTF στο συμβόλαιο Νοεμβρίου υποχώρησε σημαντικά, κατά 10,456% και διαμορφώθηκε στα 169,06 ευρώ/MWh. Αν στην πτώση έχουν παίξει ρόλο και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με μεγάλους traders και εισαγωγείς δεν είναι εμφανές αυτή τη στιγμή. Ωστόσο τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, από τις εκρήξεις στους δύο ρωσο-γερμανικούς αγωγούς Nord Steam 1 και 2 ως τη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου προς την Ιταλία το Σάββατο, δεν φάνηκαν να δημιουργούν πρόσθετο ανοδικό ρεύμα για τις τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις προτάσεις για τον προσδιορισμό του πλαφόν είναι να συνεκτιμηθούν οι τιμές του αερίου στη Ν.Α Ασία και στο Henry Hub των ΗΠΑ, προκειμένου να συγκλίνει η ευρωπαϊκή τιμή με τη διεθνή αγορά. Στη συζήτηση έχει έλθει και η διαμόρφωση τιμής με βάση το βρετανικό ΝΒΡ, που καταγράφει χαμηλότερες τιμές ακόμα και κατά 60-70 ευρώ/MWh σε σχέση με την τιμή TTF, ενώ υπάρχουν προτάσεις για διοικητική ανώτατη τιμή γύρω στα 100 ευρώ/MWh ή και χαμηλότερα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μάλιστα, το συμβόλαιο προμήθειας που έκλεισε πρόσφατα η ΔΕΠΑ με την γαλλική Total στηρίζεται στην τιμή NBP της Βρετανίας.