Mετά την έκπτωση κατά 90 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου που έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους πελάτες της για την μετακυλίουν στους τελικούς καταναλωτές, η τελική τιμή του αερίου θέρμανσης φαίνεται ότι θα ξεκινήσει τη φετινή σαιζόν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι αρχικώς αναμενόταν, φθηνότερα ακόμα και από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Για παράδειγμα το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο Αττικής, θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για τον Οκτώβριο, έχει διαμορφωθεί στα 11 λεπτά ανά KWh. Αυτό σημαίνει ότι τελικώς το φυσικό αέριο θα είναι σχεδόν 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να διατεθεί στην αγορά την Παρασκευή μεταξύ 1,42 και 1,45 ευρώ ανά λίτρο.
Πρόκειται για ένα από τα πολλά παράδοξα που συμβαίνουν στην εγχώρια αγορά, μέσω των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων. ¨Οσοι άκουσαν τις παραινέσεις της κυβέρνησης “να γυρίσουν” στο πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, θα βρεθούν τελικά να πληρώνουν περισσότερο, ενώ οι φορολογούμενοι πολίτες σε περιοχές που δεν έχουν δίκτυο αερίου και αναγκαστικά θα πληρώνουν πιο πολλά για να θερμαίνονται με πετρέλαιο, θα επιδοτούν και τους καταναλωτές αερίου για να απολαμβάνουν θέρμανση με λιγότερα χρήματα !
Αυτό βέβαια ισχύει για τις τρέχουσες τιμές, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι ευμετάβλητες διεθνείς αγορές καθιστούν αδύνατη την όποια πρόβλεψη για την πορεία των τιμών τον φετινό χειμώνα.
Από την άλλη πλευρά πάντως, πρόβλημα επάρκειας αερίου δεν διαφαίνεται. Οπως δήλωσε ο Β! αντιπρόεδρος της ΡΑΕ και πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης κ. Δημήτρης Φούρλαρης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το φετεινό χειμώνα θα καλυφθεί χάρηστα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Ενεργειακή Επάρκεια σε Ηλεκτρισμό &Φυσικό Αέριο -Ασφάλεια τροφοδοσίας καταναλωτών” που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ο κ. Φούρλαρης τόνισε ότι ακόμη και αν διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης (τόσο για φυσικό αέριο όσο και για ηλεκτροπαραγωγή). Ωστόσο στην περίπτωση αυτήπροκύπτει ερωτηματικό ως προς την δυνατότητα πλήρους κάλυψης της ζήτησης από την Βουλγαρία, η οποία τροφοδοτείται με φορτία υγροποιημένου αερίου μέσω Ελλάδος, καθώς η γειτονική χώρα δεν εισάγει πλέον ρωσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, η αιχμή της ζήτησης το φετινό χειμώνα αναμένεται σε συνθήκες ισχυρού ψύχους να κυμανθεί μεταξύ 8.600 και 9.200 MW, έναντι 8.600 ΜW, κατά την περυσινή χειμερινή σεζόν.